fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Compacte Claas Scorpion 742 levert meer capaciteit bij minder inspanning

De compacte verreiker Claas Scorpion 742 is in details volwassener en in z’n geheel wat meer mans dan zijn voorganger. De verreiker is onderhuids fors vernieuwd, met een andere hydrostaat én de komst van een elektronisch ventielenblok. Hier staat echt een nieuwe generatie met meer capaciteit bij minder inspanning. De eerste machines komen binnenkort naar Nederland. – Foto’s: Matthijs Verhagen

Verreiker Claas Scorpion 742 volgt de Scorpion 741 op. Dat klinkt niet zo spannend en optisch zie je weinig verschillen. Toch is de verreiker onderhuids fors vernieuwd, met een andere hydrostaat én de komst van een elektronisch ventielenblok. Al met al echt een nieuwe generatie verreikers met meer capaciteit bij minder inspanning.

Met net geen 7 meter hefhoogte en ruim 4 ton hefvermogen zit de Claas Scorpion 742 in het populaire landbouwsegment. Veel nieuw verkochte verreikers in de landbouwmarkt zitten in deze klasse. Ook bij Claas is de 741 en nu de 742 belangrijk; meer dan de helft van de verreikers die Claas uitlevert zijn van dit ene type. Niet voor niets hebben we deze machines drie jaar geleden allemaal uitgebreid getest. Van de zeven merken in onze multi-verreikertest was de Claas 741 uiteindelijk de middenmoter met een vierde plek.

Nu volgt de Scorpion 742 hem op. Met vernieuwingen in de details, maar ook in de grote lijnen. Claas heeft al jarenlang ervaring met verreikers, die het altijd bij Kramer liet bouwen. Zoals bekend bouwt Liebherr sinds 2017 de verreikers en wielladers voor Claas. Liebherr heeft véél ervaring in shovels, minder in verreikers. Inmiddels leerde Liebherr véél bij, ook van de landbouwmarkt.

De vernieuwingen op de Scorpion 742 bewijzen dat Liebherr serieus doorpakt in de verreikers. Allereerst de typenumming; die staat voor de 7 meter hefhoogte en 4,2 ton hefvermogen. Dat is 100 kilo meer dan eerst, gerealiseerd door de hydrauliekdruk wat op te schroeven naar 270 bar. De kleinere typen 733 en 638 krijgen een 10 centimeter langere wielbasis, gelijk aan die van deze 742.

Zwaardere hydrostaat

Net als bij de Jaguar-hakselaars kiest Claas voor een Linde-hydrostaat met dubbele hydromotor. Dat was al zo en dat blijft. Claas noemt het Varipower.

Wel nieuw is dat in deze 742 én in de 738 voortaan standaard een zwaarder type van deze transmissie ligt, de Varipower 3. Deze nieuwe verzwaarde hydrostaat kan 20% meer kracht op de wielen zetten. Zo’n 68 kN trekkracht nu tegen 57 kN met de Varipower 2, die voor € 920 minder nog wel te krijgen is.

In onze eigen test hebben we overigens ongeveer 53 kN gemeten, waarmee de Claas al gemiddeld scoort. Als het die waarde nu met 20% verhoogt, kan de 742 de strijd aan met verreikers met een powershifttransmissie. De topsnelheid blijft 40 km/u.

De vernieuwde Claas-verreikers zijn meer mans dankzij een sterkere hydrostaat. Een elektronisch ventielenblok én automatische toerentalregeling maken het werken prettiger.
De vernieuwde Claas-verreikers zijn meer mans dankzij een sterkere hydrostaat. Een elektronisch ventielenblok én automatische toerentalregeling maken het werken prettiger.

Elektronisch gestuurd ventielenblok

De voorganger werkt met servogestuurde joysticks. Deze nieuwe maakt gebruik van een elektronisch gestuurd ventielenblok. Liebherr heeft hiermee al veel ervaring bij de wielladers. Zo’n elektronische aansturing maakt automatiekfuncties mogelijk, zoals een jutterfunctie op de bakcilinder om de bak gelijkmatig leeg te schudden.

Met een knop rechtsonder op de joystick indrukken, beweegt de bak naar een in te stellen positie. Een logische en vaak gemaakte keuze is waterpas op de grond, zodat je de bak direct vol kunt drukken. Ook kun je instellen dat de mast automatisch inschuift wanneer je deze laat zakken. Met name deze laatste twee zijn handigheidjes die je waardeert als je een hele dag vrachtwagens moet laden.

De joystick zelf wijzigde niet. Wél veert de joystickconsole nu mee met de luchtgeveerde stoel. Dat geeft een stuk meer comfort.

De joystick bleef dezelfde, maar herbergt meer automatiekfuncties én de hele console veert nu mee met de luchtgeveerde stoel.
De joystick bleef dezelfde, maar herbergt meer automatiekfuncties én de hele console veert nu mee met de luchtgeveerde stoel.

Automatische toerentalregeling

Ook nieuw is een automatische regeling van de motortoeren. De machine past dit zelf aan, afhankelijk van het gevraagde vermogen. Dat hangt af van de uitslag van de joystick én of je tegelijk ook extra functies benut. Claas noemt dit Dynamic Power, eerder enkel op de grotere types te krijgen.

Opvallend detail aan de full-options machine die we in actie zien, zijn de hydrauliekslangen in een grijze geleider boven op de giek. Dit blijkt een optie; standaard lopen de hydrauliekleidingen inwendig door de mast. Via dit standaard leidingwerk kun je maximaal 110 liter olie per minuut op je extra functie aan de snelwissel krijgen.

Door de derde en vierde functie te koppelen én de extra dubbele leiding boven op de giek, kun je de volledige pompcapaciteit van 160 l/min over één ventiel benutten. Dit heb je alleen nodig voor een zware heggenschaar of klepelbak, dus is de optie weinig verkocht. Doordacht is het wel. Als je de extra olie niet nodig hebt kun je de slangen loskoppelen, zodat ze niet telkens nodeloos mee in- en uitschuiven.

Cabine flink aangepakt

Als het gaat om details is de cabine het meest aangepakt: een zwaardere airco met betere kunststof afscherming van de condensor, een betere geluidsisolatie en een nieuwe plek voor het dashboardscherm. Het veiligheidsrooster was altijd tegen de hemel gemonteerd; Claas legt ‘m voortaan op het dak. Dat maakt het wel iets lastiger om je ruit van buiten schoon te maken, maar geeft een ruimtelijker gevoel in de cabine.

Het stuurwiel was al in vele richtingen verstelbaar met een dubbele knik, én in hoogte. Ook het raam in de cabinedeur kon je al openklappen en naar achteren vastzetten. Wel is de constructie nu degelijker en de handgrepen steken minder ver buiten de machine als het raam openstaat. De deur in zijn geheel sluit beter dankzij overdrukventielen; bij het sluiten kan de lucht dus beter weg.

De cabine is op verschillende punten aangepast. De deur is wat degelijker, de airco sterker en aan de voorzijde beter afgeschermd. Het veiligheidsrek zit niet meer ín de cabine verwerkt, maar ligt er nu bovenop.
De cabine is op verschillende punten aangepast. De deur is wat degelijker, de airco sterker en aan de voorzijde beter afgeschermd. Het veiligheidsrek zit niet meer ín de cabine verwerkt, maar ligt er nu bovenop.

Meer capaciteit bij minder inspanning

Al met al is de Claas Scorpion 742 dus vooral in details volwassener en in z’n geheel wat meer mans. Met de langere wielbasis, de zwaardere hydrostaat en een elektronisch aangestuurd ventielenblok is tegelijk duidelijk dat Liebherr en Claas zich er niet gemakkelijk vanaf hebben gemaakt. Hier staat echt een nieuwe generatie met meer capaciteit bij minder inspanning. De eerste machines komen binnenkort naar Nederland.

Auteur: Matthijs Verhagen

Lees ook: Verreikertest: alles over de Claas

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

6 elektrische minishovels getest: Weidemann wint

Lees alle ins & outs over de 6 geteste elektrische minishovels. Het merk Weidemann scoort de meest punten, gevolgd door Giant...
Afbeelding artikel

Poolse voorlader InterTech IT 1600 M zit goed in elkaar

TREKKER doet een eerste indruk op van de nieuwe Poolse voorlader Intertech IT1600, vers gemonteerd op een John Deere 6R 110.
Afbeelding artikel

Machines ergonomisch besturen met GriTech-joystick

GriTech ontwikkelde en patenteerde een universeel joystickbesturingssysteem dat geschikt is voor verschillende machines.