fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kunststof pick-up op nieuwe Claas Rollant 630 RC Uniwrap

Dit is de nieuwe Rollant 630 RC Uniwrap vastekamer-perswikkelcombinatie van machinefabrikant Claas. Het design is iets anders ten opzichte van de voorgangers. Claas levert de perswikkelcombinatie vanaf 2025. – Foto’s: Bas van Hattum

De Duitse machinefabrikant Claas introduceert de nieuwe Rollant 630 RC Uniwrap. Ten opzichte van de voorganger zijn op deze perswikkelcombinatie vooral veel details verbeterd, waaronder kunststof afstrijkers in de pick-up.

De nieuwe perswikkelcombinatie Rollant 630 RC Uniwrap van de Duitse machinefabrikant Claas volgt zijn voorgangers op, de Claas Rollant 454/455 Uniwrap perswikkelcombinaties. De machine is in het algemeen zwaarder geworden, met zwaardere kettingen en tandwielen.

De Rollant 630 RC Uniwrap beschikt over centrale smering die ook de hele wikkelaar van vet voorziet. Bovendien is de staalconstructie op punten verzwaard. De baalovergave van pers naar wikkelaar is 1,5 seconde sneller dan voorheen. Ook de bandenmaat onder de pers is een stapje gegroeid, standaard met 600/65 R26.5-banden.

Dit is de nieuwe pick-up met kunststof afstrijkers tussen de pick-up tanden. Deze kunststof versies gaan langer mee, buigen terug als er een keer wat tussenkomt en je kan ze zonder gereedschap eraf halen en erop zetten.

Dit is de nieuwe pick-up met kunststof afstrijkers tussen de pick-up tanden. Deze kunststof versies gaan langer mee, buigen terug als er een keer wat tussenkomt en je kan ze zonder gereedschap eraf halen en erop zetten.

Kunststof pick-upafstrijkers

Bijzonder en opvallend zijn de zwarte kunststof pick-upafstrijkers tussen de pick-uptanden. Volgens Claas gaan deze langer mee dan de stalen variant én kun je ze zonder gereedschap snel verwisselen. De voordelen van de pickupafstrijkers zijn: lichter van gewicht, buigen altijd terug in de originele vorm mocht er iets tussenkomen en – zoals gezegd – zijn ze sneller te verwisselen. Ook zijn de kunststof afstrijkers aan de onderkant dikker, zodat ze veel langer meegaan dan de stalen variant.

De kunststof afstrijker is onderin van dikker materiaal dan bovenin. En daardoor slijtvaster.

De kunststof afstrijker is onderin van dikker materiaal dan bovenin. En daardoor slijtvaster.

HD-pick-up voor hardere stoppel

Met name bij het persen in een hardere stoppel, zoals stro en triticale, maakt de kunststof versie een verschil. Voor de zeer intensieve inzet levert Claas een zogenoemde HD-pick-up, met een werkbreedte van 2,1 meter en vijf (in plaats van vier) tandrijen.

Deze HD-pick-up heeft een dikker stalen huis, waardoor de curvebaanlagers lopen. Ook is de constructie iets zwaarder uitgevoerd. Claas houdt overigens vast aan juist een curvebaan-gestuurde pick-up, omdat dit volgens de fabrikant nog altijd zorgt voor betere opname van de grond en overgave aan de snijrotor.

De zogenoemde HD-pick-up heeft een dikkere stalen behuizing voor de curvebaanlagers en vijf in plaats van vier tandrijen.

De zogenoemde HD-pick-up heeft een dikkere stalen behuizing voor de curvebaanlagers en vijf in plaats van vier tandrijen.

Leverbaar met 17 of 25 messen

Standaard heeft de Rollant 630 RC Uniwrap een snijrotor met 17 messen (snijlengte 63 mm). Optioneel is een snijrotor met 25 messen (snijlengte 44 mm) verkrijgbaar. Elke set – met 17 of 25 messen – is in vier groepen (alles, 50%, 50% of geen) vanuit de cabine te schakelen. Voor Nederland en België ligt het zwaartepunt op de snijrotor met 25 messen.

De perskamer bestaat uit zestien perswalsen, waarbij het Claas MPS-Plus-systeem optioneel (meerprijs € 5.015) leverbaar is. MPS-Plus staat voor een systeem waarbij een set van drie perswalsen naar binnen staat en automatisch naar buiten beweegt. Op die manier zet het comprimeren van het materiaal al sneller in ten opzichte van een standaard vaste kamer.

Onder de grote kunststof kappen genoeg ruimte voor extra folierollen én voor netrollen of folierollen om de baal af te binden in de perskamer. – Foto: Claas/Remi Villaggi

Onder de grote kunststof kappen genoeg ruimte voor extra folierollen én voor netrollen of folierollen om de baal af te binden in de perskamer. – Foto: Claas/Remi Villaggi

Leverbaar vanaf € 134.665

De RC 630 kost in de standaarduitvoering € 134.665. De optionele HD-pickup kost grofweg €3.000 meer, dat is dan ook met een dubbele gewasrol. Claas bouwt al sinds 2001 perswikkelcombinaties.

Auteur: Bas van Hattum

Lees ook: Claas Volto-schudder krijgt eigen onderstel en gestuurde as

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Afbeelding artikel

Australische Berrima harkt voor het eerst op Friese bodem

Loonwerker Ronald Bos haalde samen met machineleverancier RosierGreidanus als eerste een Australische Berrima-hark naar Nederland.
Afbeelding artikel

13 m brede gedragen Kuhn-schudder GF 13003 vergt forse trekker

Met de maar liefst 13 m brede Kuhn-schudder GF 13003 kun je meters maken. Dit vraagt ook een forse trekker.
Beheer
WP Admin