fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

New Holland brengt kleinere ‘giga-maaidorser’ CR10 op de markt

Machinefabrikant New Holland presenteert een nieuwe maaidorser: de CR10. De machine is grotendeels gelijk aan de eerder getoonde CR11, maar met een kleinere motor en bunkerinhoud.- Foto's: New Holland

Machinefabrikant New Holland presenteerde op vakbeurs Agritechnica 2023 een nieuwe giga-maaidorser: de CR11. Daaraan voegt de fabrikant nu een kleinere versie toe: de CR10.

New Holland introduceert een nieuw model maaidorser als kleinere variant op de in 2023 groots gepresenteerde CR11-maaidorser. Deze CR10, zoals de kleinere maaidorser wordt genoemd, is in de basis gelijk aan de grotere CR11. Er zitten dezelfde dorsrotoren in (tweemaal 600 mm). Ook het zeefsysteem is hetzelfde, met 8,76 vierkante meter oppervlakte.

12,9 liter FPT-motor met 635 pk

Het grootste verschil zit ‘m in de motoren. De CR10 heeft een 12,9 liter FPT-motor met 635 pk, terwijl de grotere CR11 een 15,9 litermotor heeft met 775 pk. De graantank en loscapaciteit van de CR10 zijn eveneens iets kleiner, namelijk 16.000 liter bunker met 159 l/s lossnelheid. Ter vergelijking: de CR11 heeft een bunkerinhoud van 20.000 liter en 210 l/s lossnelheid.

Ook zijdelings schudden

De CR10 wordt net als de grotere machine gebouwd in het Belgische Zedelgem. De machine heeft twee in de lengte liggende dorsrotoren (tweemaal 24 inch).

Bijzonder is de nieuwe zeefschudtechniek die New Holland op de CR11 al liet zien. Met behulp van druksensoren wordt gemeten hoe de verdeling op de zeven is. Zo nodig schudt een mechanisme aan de zijkanten het materiaal van links naar rechts, of andersom. Daarmee zorgt de automatiek ervoor dat het graan zo goed mogelijk verdeeld over de zeven gaat.

Lees verder onder de foto

Net als de CR11 is de kleinere maaidorser CR10 voorzien van het nieuwe uiterlijk. De machine wordt gebouwd in het Belgische Zedelgem.
Net als de CR11 is de kleinere maaidorser CR10 voorzien van het nieuwe uiterlijk. De machine wordt gebouwd in het Belgische Zedelgem.

Drie rupsbreedtes leverbaar

De CR10 is leverbaar met maaibordbreedtes van 10,6 tot 15 meter breedte, of een voorzetstuk voor de maisoogst met 12 tot 16 rijen breedte. Er zijn drie rupsbreedtes leverbaar: 66, 81 en 91 cm. De totale machinebreedte is dan respectievelijk 3,49 , 3,79 of 3,99 meter. De CR10 is ook leverbaar op wielen aan de voorkant, zoals VF 900/65 R46.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zo houd je scherpe messen in de snijrotor: 7 tips

Hoe beter de messen het gras snijden, hoe vlotter de doorvoer is. TREKKER geeft je 7 tips om te zorgen dat...
Afbeelding artikel

Claas: op zwad maaien zonder kneuzer, maar mét vijzels

Claas komt met de triplemaaier Claas 9300 Direct Swather zonder kneuzer, Conische vijzels leggen het gewas centraal op een zwad.
Afbeelding artikel

John Deere presenteert nieuwe T5- en T6-combines

Machinefabrikant John Deere introduceert 8 nieuwe combinemodellen, die ondergebracht zijn in de nieuwe T5- en T6-serie.
Beheer
WP Admin