fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lechler toont closed transfer-systeem tijdens DLG Feldtage

Prototype van het Lechler LeC closed transfer system. Geschikt voor jerrycans met easyconnect dop van 5 tot 20 liter. – Foto’s: Martin Smits

Lechler toonde een prototype van een closed transfer-systeem (CTS) voor gewasbeschermingsmiddelen tijdens de DLG Feldtage 2024. Deze agrarische buitenbeurs vond plaats van 11 tot 13 juni op het Gut Brockhof bij het Duitse Erwitte. De fabrikant komt ook met een serie 20 en 30 graden-doppen. De 20 graden dop is vooral bedoeld voor spotspray-toepassingen. De 30 graden-dop, die als eerste leverbaar is, is bedoeld voor rijenspuiten.

Het gebruik van een gesloten vulsysteem is in Nederland vanaf 1 januari 2025 verplicht. Om zonder druppen of morsen een fust te legen en te reinigen, hebben verschillende fabrikanten een CTS ontwikkeld. Om met deze systemen te kunnen werken, zullen ze steeds meer fusten met de daarvoor speciaal ontwikkelde easyconnect dop gaan voorzien.

Het voorgestelde CTS van Lechler lijkt veel op dat van het Israëlische Tefen, dat door Homburg wordt geïmporteerd: volledig elektronisch. De gebruiker toetst simpelweg in hoeveel middel er uit de jerrycan moet worden onttrokken en het apparaat doet zijn werk, inclusief reinigen.

Geheugen

De Lechler variant werkt met een geheugen. Is er bijvoorbeeld 18 liter middel nodig dat uit 5 liter jerrycans komt, dan onthoudt het CTS-systeem dat bij de derde jerrycan er slechts 3 liter onttrokken moet worden. Het getoonde exemplaar van Lechler is nog een prototype. De kleinste hoeveelheid die de Lechler Coupler (LeC), zoals het systeem wordt genoemd, kan aftappen is 200 milliliter. In de definitieve versie is dit mogelijk 150 milliliter. Tegenhanger Tefen AccuRite had eerder 500 milliliter als kleinste hoeveelheid, maar kan nu ook vanaf 150 milliliter aftappen.

De 20 graden-dop van Lechler heeft een heel smal spuitbeeld en is bedoeld voor spotspray-toepassingen. De dop is nog in een prototype-stadium en hopelijk volgend jaar op de markt.
De 20 graden-dop van Lechler heeft een heel smal spuitbeeld en is bedoeld voor spotspray-toepassingen. De dop is nog in een prototype-stadium en hopelijk volgend jaar op de markt.

Nieuwe doppen

Volgend jaar kan Lechler een nieuwe serie 30 graden-doppen leveren voor de rijenspuit. De serie krijgt de naam ARE30. Heeft volgens Lechler 90 procent driftreductie en is er van 0,067 tot 0,3 wat doorlaat betreft. Als LS20 is er op dit moment in prototype een serie 20 graden-doppen die vooral bedoeld zijn voor spotspray-toepassingen. Die komt er in een range van 0.05 tot 0,3 dop. Uiterst fijne doppen dus, die een hele goede filtering van de spuitvloeistof vragen.

De nieuwe doppen van Lechler zijn er vanaf 0.05 doorlaat. Zeer fijn en stellen dus hoge eisen aan de filtering. De grofste maat worden 0.3 doppen. Afgebeeld de 0.05 20 gradendop voor spotsprayers.
De nieuwe doppen van Lechler zijn er vanaf 0.05 doorlaat. Zeer fijn en stellen dus hoge eisen aan de filtering. De grofste maat worden 0.3 doppen. Afgebeeld de 0.05 20 gradendop voor spotsprayers.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nauwkeuriger schoffelen met AI op intra-rij-schoffel Ullmanna Newman

De Ullmanna Newman-intra-rij-schoffel gebruikt camera’s om planten in de rij te herkennen en er omheen te schoffelen. Deze machine maakt indruk...
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Dammann DT 3500H S5 zelfrijdende veldspuit

De Dammann DT3500H S5 heeft een werkbreedte van 33 m - naar wens 48 m - en een 12.000 litertank. De...
Afbeelding artikel

Kverneland integreert DAT Ecopatch-systeem in veldspuiten

Kverneland integreert het DAT Ecopatch-systeem in zijn veldspuiten om het gebruik van herbiciden te optimaliseren en gewasopbrengsten te verbeteren.
Beheer
WP Admin