Terug naar nieuwsoverzicht

Van der Laan haalt Finse Sampo-maaidorsers naar Nederland

Mechanisatiebedrijf Van der Laan heeft de eerste Sampo-maaidorser verkocht. Het gaat om een Comia C12-zesschudder. - Foto's: LMB van der Laan

Mechanisatiebedrijf Van der Laan in Harlingen (Fr.) gaat in Nederland Sampo-maaidorsers van de Finse fabrikant Sampo Rosenlew verkopen. Een eerste machine is inmiddels verkocht.

Van der Laan, onder meer dealer van Finse Valtra-trekkers en Norcar-minishovels, maakt de Sampo-maaidorser klaar om af te leveren bij de eerste koper. Het gaat om een Comia C12-maaidorser met zes schudders en een 7.600 liter grote graantank.

Het mechanisatiebedrijf laat weten dat de Sampo-maaidorser voorzien is van een Agco Power-zescilindermotor met 300 pk. Deze motor ligt ook in Valtra-trekkers.

Contact met importeur Sampo Rosenlew

Volgens Van der Laan bouwt Sampo moderne maaidorsers die relatief compact gebouwd zijn. De eerste machine in Nederland is een voorraadmodel en wordt uitgerust met opties als vierwielaandrijving, vocht- en opbrengstmeting en grotere banden.

In feite wordt Van der Laan dealer van Sampo Rosenlew-importeur Ilafa, afkomstig uit het Duitse Radolfzell aan de grens met Zwitserland. Voor service- en onderdelenvoorziening heeft het mechanisatiebedrijf rechtstreeks contact met Sampo Rosenlew in het Finse Pori (Zuidwest-Finland).

Lees verder onder de foto

De Comia C12-maaidorser is een zesschudder met 300 pk en een 7.600 liter grote graantank.

De Comia C12-maaidorser is een zesschudder met 300 pk en een 7.600 liter grote graantank.

Na 20 jaar Sampo-maaidorsers terug in Nederland

De Sampo-maaidorsers zijn in het verleden wel verkocht in Nederland. Machine-importeur Hissink uit Oeken (Gld.) is zo’n twintig jaar geleden eens bezig geweest met het merk. Daarna zijn de maaidorsers niet meer actief verkocht in Nederland. Sampo Rosenlew heeft voor de bosbouwafdeling wél een importeur in Nederland: Wellink Equipment uit Groenlo (Gld.).

Lees verder onder de foto

Een blik in de cabine. Volgens Van der Laan bouwt Sampo Rosenlew moderne compacte maaidorsers.

Een blik in de cabine. Volgens Van der Laan bouwt Sampo Rosenlew moderne compacte maaidorsers.

Technisch gezien rijden er echter verschillende Sampo-maaidorsers in Nederland. Sampo Rosenlew heeft namelijk kort een samenwerking gehad met het Italiaanse Same Deutz-Fahr (2003 tot 2005). Daarna (2011) volgde een samenwerking met het Agco-concern, waarbij Sampo’s verkocht werden als Massey Ferguson-maaidorsers.

Vanaf 2013 tot 2019 werkte Sampo samen met John Deere. Zo werden Sampo-maaidorsers verkocht onder John Deere-label als model W440.

De Indiase trekkerfabrikant Mahindra & Mahindra nam Sampo Rosenlew over en beëindigende de distributieovereenkomst met John Deere. Onder Mahindra & Mahindra, die sinds 2016 deels eigenaar is van Sampo en in 2020 een meerderheidsbelang nam in het bedrijf, wil Sampo Rosenlew onder eigen merknaam groeien in Europa.

Auteur: Bob Karsten

Ben je op zoek naar een gebruikte Sampo-maaidorser? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | ROC-bandhark RS 1000 voor kort gras

Kverneland nam eind 2021 ROC over en voerde een paar wijzigingen door in het design van ROC-bandhark RS 1000.
Afbeelding artikel

Ropa toont geüpdatete Keiler 2 RK22 op Agritechnica

Machinefabrikant Ropa heeft zijn Keiler 2 RK 22 een facelift gegeven. Ropa heeft onder meer de hydrauliek opnieuw ontworpen.
Afbeelding artikel

Hydraulisch aangedreven Grimme Evo 280 op Potato Europe

Graafmat, zeefmatten en loofdoorvalmat van de Grimme Evo 280 tweerijige rooimachine worden voortaan standaard hydraulisch aangedreven.
Beheer
WP Admin