Terug naar nieuwsoverzicht

Robottrekker voor de sleepwagen op Trekkertrek Familiedag in Dirksland

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een trekpoging voor een sleepwagen met een autonome robot wordt uitgevoerd. Robottrekker AgXeed Agbot 5.115T2 rijdt op een vooraf ingestelde AB-lijn over de baan. - Foto's: Joost van Wijk/TT Flakkee

Op 20 mei 2023 trok voor de eerste keer een robottrekker de sleepwagen naar het einde van de baan. Dit tafereel met de autonome AgXeed Agbot 5.115T2 was te zien op de tweejaarlijkse Trekkertrek Familiedag in Dirksland (Z.-H.).

Voor zover bekend is dit de allereerste keer dat een trekpoging voor een sleepwagen wordt uitgevoerd door een robottrekker. De autonome AgXeed Agbot 5.115T2 trok rond het middaguur de sleepwagen naar het einde om de wedstrijd te openen.

De autonome veldrobot werd vergezeld door twee trekpaarden op de andere baan, die op hun beurt een sleepwagen naar de finishvlaggen begeleidden. Later die dag volgde nog een trekpoging voor de AgXeed in de 7,5 tons klasse.

Lees verder onder de foto

Ter contrast aan het hedendaagse geweld, werden twee trekpaarden aangespannen om de landbouw uit de eerste helft van de vorige eeuw te vertegenwoordigen.

Ter contrast aan het hedendaagse geweld, werden twee trekpaarden aangespannen om de landbouw uit de eerste helft van de vorige eeuw te vertegenwoordigen.

Landbouwtechniek: oud versus nieuw

Het doel van de actie was om een contrast te laten zien aan de bezoekers tussen de landbouw die in de eerste helft van de vorige eeuw nog heel normaal was en de hedendaagse techniek. Het tweedaagse evenement in Dirksland trok ruim 8.000 bezoekers.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Harde klappen tijdens oldtimer tractorpulling in Achterberg

Stalen wielen, gloeikoppen, petroleumtrekkers ... alles komt voorbij tijdens de oldtimer tractorpulling van De Grebbetrekkers in Achterberg. Verdeeld over oldtimers, youngtimers...
Afbeelding artikel

Blog | ‘De (on)zin van elektrificatie’

TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum (l.) vraagt zich in zijn blog of elektrificatie het verschil moet gaan maken voor het klimaat.
Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Beheer
WP Admin