Terug naar nieuwsoverzicht

Hufterproof harken met zwenkende bermhark BermProfi HD

Abemec biedt een parallel zwenkend alternatief voor de standaard landbouwhark: de BermProfi HD. Abemec maakte deze zwenkende bermhark hufterproof voor het werken in bermen. - Foto's: Jacco van Erkelens

Bermen zijn doorgaans geen machinevriendelijke omgeving. Machines moeten flink zwaar worden uitgevoerd om toch minstens enkele seizoenen mee te kunnen gaan. Abemec ontwikkelde daarom de BermProfi HD. TREKKER levert een impressie van deze zwenkende bermhark, zo net voor de seizoenstart.

Bermen zijn voor machines geen zachte werkomgeving. Menige machine sneuvelt door onverwachte obstakels of veranderende terreinen. Niet gek dus dat je vaak gehavende machines in het bermonderhoud ziet.

Eén van die machines die het zwaar krijgt te verduren in bermen, is de enkele hark. Naast bermbandharken en acrobaat-harken zie je in de praktijk vaak landbouwharken achter de trekkers hangen. Nog handiger is het als de hark zelfstandig tussen de bomen zwenkt. Daartoe bouwde Abemec een parallel zwenkend alternatief op de standaard landbouwhark: de BermProfi HD. De producent maakte deze zwenkende bermhark hufterproof voor het werken in bermen.

150 centimeter zwenken

Het nadeel van een vaste hark achter de trekker is dat je meerdere keren moet steken wanneer je tussen de bomen rijdt. Dat kost tijd. Of soms wil je gewoon niet zo kort langs de slootkant rijden. Een zwenkende hark biedt daarom uitkomst.

Om die reden ging Abemec vorig jaar op zoek naar een oplossing en ontwierp een zware zwenkende hark. Het hart van de hark is de onderhoudsvrije Duramax-curvebaan en tandarmen van de Krone Swadro 35 enkele hark. Die koopt het bedrijf als importeur van Krone compleet in.

De originele driepuntsbok maakt plaats voor een speciaal ontworpen parallelconstructie die Pullens Metaal en Techniek uit Waalwijk voor Abemec bouwt. Die parallelconstructie is zo ontworpen dat gebruik gemaakt kan worden van de boutgaten op de rotor waaraan de standaard aanspan wordt geschroefd.

Als we rondom de hark lopen, valt de enorm zware zwenkconstructie op. Dat is nodig vanwege de flinke krachten die komen kijken als je in verstek in de berm harkt. Het scharnierpunt is aan de kant van de trekker daarom ook hoog geplaatst. Zo is er voldoende sterkte onder het scharnierpunt in de driepuntsbok om zijdelingse krachten en torsiekrachten op te vangen.

Handige obstakelbeveiligingen

Verder zien we een zwaar en stevig ogende crèmekleurige ring rondom de rotor. In de praktijk gaan tandarmen krom doordat een rotorhark in een obstakel hapt, zoals een boom. De meedraaiende ring rondom zorgt voor extra sterkte zodat de tandarmen niet meer in een obstakel kunnen grijpen en biedt tevens extra stevigheid aan de buitenkant.

De tandarmen zijn via teflon drooglooplagers gekoppeld aan de ring. Zo kunnen ze binnen in de ring gewoon draaien. De ring bestaat uit twee helften. De ring kun je vrij makkelijk delen door een paar bouten los te draaien om vervolgens reparaties uit te voeren. Vervolgens demonteer je met twee bouten de lagers aan het uiteinde van de tandarmen en kun je de ring loshalen.

De BermProfi kan 150 centimeter naar rechts zwenken. Het zwad komt vervolgens midden achter de trekker te liggen. De parallel-constructie voor het zwenken oogt zwaar en degelijk, evenals het driepuntsbok.

De BermProfi HD kan 150 centimeter naar rechts zwenken. Het zwad komt vervolgens midden achter de trekker te liggen. De parallel-constructie voor het zwenken oogt zwaar en degelijk, evenals de driepuntsbok.

Hydraulische aandrijving

Naast de veel zwaardere bouw van de aanspan en extra versteviging voor de tandarmen zien we nog een verschil met een standaard landbouwhark: de aftakas is verdwenen. De aandrijving van de hark vindt plaats via een hydromotor. Een aftakas moet tijdens het opzijschuiven voortdurend onder last in- en uitschuiven waardoor de aftakas meer aan slijtage onderhevig is.

De hydromotor zit direct aan de rotor gekoppeld en verbruikt 15 tot 20 liter olie per minuut. Ook deze heeft een overdrukbeveiliging voor obstakels. Onder de rotor zien we dat het standaard tandemstel is vervangen door twee zwenkwielen, die mee kunnen draaien wanneer je de hark uitzwenkt. Daarmee kun je ook achteruit rijden met de hark op de grond, wat funest is voor een meelopend gestuurd tandemstel. Tenzij hier een complex stuurmechanisme onder zit, duw je hem dwars tijdens het achteruit rijden. Enkele zwenkwielen zijn praktischer en goedkoper.

Lees verder onder de foto

Een aftakas-aandrijving is volgens fabrikant Abemec niet geschikt vanwege het vele in- en uitschuiven onder belasting. Een hydromotor is daarom een beter en onderhoudsvrij alternatief.

Een aftakas-aandrijving is volgens fabrikant Abemec niet geschikt vanwege het vele in- en uitschuiven onder belasting. Een hydromotor is daarom een beter en onderhoudsvrij alternatief.

Lifttanden ook handig in bermen

De hark wordt standaard uitgerust met de Krone Lift-tanden. De tanden hebben een kromming onderaan waardoor het gras wordt opgeschept. In de bermen komt het vaak voor dat er veel nat en zwaar gras ligt, waardoor de tanden achteruit veren. De redenering van de fabrikant is dat de tand vanwege de kromming onderaan dan nog steeds recht staat. Zo raapt de hark het gras makkelijker op dan een rechte tand.

Als een rechte tand achteruit veert, gaat-ie slepend staan en wordt het lastiger om gras te verplaatsen. De praktijk is dan dat de hark dieper wordt gezet om toch een schoon harkbeeld te krijgen. Net als in het grasland wil je dit ook in de bermen niet. Hoewel je niet bang hoeft te zijn voor ruw as in het zwad, zorg je wel voor meer slijtage van de machines en beschadiging van de zode. Iets wat je ook in de bermen niet wilt.

Lees verder onder de foto

Een boomschorsbeschermer zorgt ervoor dat de hark uitzwenkt wanneer je een boom over het hoofd ziet. De beschermer heeft een rubberen rand en kan meedraaien met de boom. Zo wrijft hij de schors er niet af. Tegelijkertijd schiet de zwenkcilinder door de overdrukbeveiliging en zwenkt de hark daardoor uit de weg.

Een boomschorsbeschermer zorgt ervoor dat de hark uitzwenkt wanneer je een boom over het hoofd ziet. De beschermer heeft een rubberen rand en kan meedraaien met de boom. Zo wrijft hij de schors er niet af. Tegelijkertijd schiet de zwenkcilinder door de overdrukbeveiliging en zwenkt de hark daardoor uit de weg.

Krap 1.000 kilo

Het zwenkende bermharkconcept is overigens niet helemaal nieuw; Abemec levert al langer cirkelharken voor bermen met sideshift. De praktijk leerde echter dat de harken meer beveiligd en meer solide moesten zijn. Op aanvraag van klanten is daarom een standaard hark aangepast met de benodigde beveiligingen en een zwaar parallel zwenksysteem. De BermProfi HD weegt 980 kilo. Ter indicatie: de Krone Swadro 35 weegt ongeveer de helft.

Inmiddels heeft Abemec zes BermProfi HD-harken verkocht en zijn er nog enkele in opbouw voor de voorraad. De hark is standaard leverbaar voor bruto € 23.125. Optioneel zijn een (hydraulisch opklapbaar) zwadbord en verlichting achterop, met opzetpennen voor een actiebord. De BermProfi HD is voor het komende seizoen beperkt leverbaar.

Auteur: Jacco van Erkelens

Ben je op zoek naar een tweedehands maaier van importeur Abemec? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Prototype gespot: Schuitemaker Rapide met beweegbare voorwand

Gespot op de Agrifair-show in Wierden (Ov.): een Schuitemaker Rapide-opraapwagen met een beweegbare voorwand. Meerdere foto’s zijn inmiddels in omloop. De...
Afbeelding artikel

Ideale SaMASZ-maaicombinatie voor veehouders

Veehouder Jaco Verkaik vertelt wat hem aanspreekt bij de Samasz-maaicombinatie: XT-F 302-frontmaaier en KT 301-achtermaaier.
Afbeelding artikel

Alpego TL50-klepelmaaier verkrijgbaar in Nederland

De Italiaanse machinefabrikant Alpego introduceerde vorig najaar zijn TL50-klepelmaaier. Deze maaier is nu te koop in Nederland.
Beheer
WP Admin