fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Precisiezaaien met autonome elektrische robot Salin 247

De Salin 247 is een autonome robot die zaait, maar ook meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen kan toedienen. - Foto's: Salin 247

De autonome elektrische Salin 247-zaaimachine heeft een jaar van uitgebreide tests achter de rug in de Amerikaanse staten Iowa, Tennessee en Kansas. Resultaat: meer precisie, minder bodemverdichting.

De Salin 247 is een autonome elektrische zaaimachine die ook meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen kan toedienen. De machine zaait vier rijen tegelijk. De zaaisnelheid is 5 hectare per uur. Het tweede prototype weegt 1.800 kg. Het vermogen van de vier motoren is 20 kW (27 pk). Een lithium-ijzerfosfaatbatterij van 10 kWh drijft de motoren aan. “Je kunt 8 tot 10 uur werken voordat je de generator moet bijladen”, zegt Dave Krog, CEO van Salin. “De generator houdt de accu’s opgeladen, je hoeft de accu’s dus niet te wisselen.”

Er worden steeds meer geautomatiseerde systemen ontwikkeld waarbij trekkers werktuigen trekken, aldus Krog. “Wij willen echter het werktuig aandrijven. Daarmee maken we een einde aan het huidige landbouwmodel dat gebaseerd is op zware trekkers en zware werktuigen.”

Dit jaar test de Iowa Soybean Association de elektrische autonome zaaimachine Salin 24 op boerderijen in de Amerikaanse staten Iowa, Tennessee en Kansas. Krog verwacht dat de machine in 2024 verkoopklaar is. Al in 2021 was een Salin 247 prototype (V1) in staat autonoom te zaaien in een veld nabij het Salin-hoofdkantoor in Ames, Iowa.

Derde prototype van Salin 247

“We bouwen inmiddels ons derde prototype, de V3. Die gaat dit voorjaar in het veld rijden met een 4-rijige zaaimachine en een stikstof zij-instrooier”, vertelt Krog. “We hebben de V3 ontworpen op basis van onze praktijkervaring met de V2 en de feedback van telers.”

De V3-zaaimachine krijgt een op maat gemaakt veersysteem en wielen in plaats van rupsbanden. De machine heeft ook een in breedte verstelbare wielbasis en een koelsysteem met meer capaciteit.

Tekst gaat verder onder de fotp

De Iowa Soybean Association test de Salin 247 dit jaar in de praktijk op boerderijen in de Amerikaanse staten Iowa, Tennessee en Kansas. Daarbij worden rijenbreedte en zaaidichtheid onderzocht.
De Iowa Soybean Association test de Salin 247 dit jaar in de praktijk op boerderijen in de Amerikaanse staten Iowa, Tennessee en Kansas. Daarbij worden rijenbreedte en zaaidichtheid onderzocht.

Software stelt gps-taakkaarten samen

Wat betreft de autonomie: zodra de autonome elektrische Salin 247-zaaimachine op een bedrijf arriveert, krijgt de software van het Salin 247-systeem toegang tot de digitale perceelinformatie. Daarmee stelt het systeem gps-taakkaarten samen gebaseerd op de wensen van de teler.

Precisiezaaitechnieken inzetten

Salin maakt gebruik van diverse precisiezaaitechnieken . Over het algemeen waren Krog en zijn team tevreden over de prestaties van de autonome elektrische zaaimachine. “Al hadden we wel wat te stellen met bodemverdichting. Onze zaaimachine was op sommige plaatsen iets te licht om de dubbele grondopeners in de bodem te houden, dus moesten we gewicht toevoegen.” Uit Krogs data-analyse over 2022 blijkt dat het energieverbruik hoger was dan voorspeld. Dat kwam vooral door het werken op verdichte grond. Een zaaimachine heeft grondopeners die de grond openen om het zaadje te planten, dus dit klopt wel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Hoewel rupsbanden bodemverdichting verminderen, is het keren een uitdaging. Dat betekent brede bochten, maar ook scherpe kleine bochten maken.  Het is te vergelijken met de werking van een schranklader. Maar in plaats van rupsbanden gebruikt de Salin 247 wielen.
Hoewel rupsbanden bodemverdichting verminderen, is het keren een uitdaging. Dat betekent brede bochten, maar ook scherpe kleine bochten maken. Het is te vergelijken met de werking van een schranklader. Maar in plaats van rupsbanden gebruikt de Salin 247 wielen.

Overschakelen op hybride energie

Op basis van alle data besloten Krog en zijn team over te schakelen op een hybride energiemodel. “Daarbij blijven we elektrische aandrijfmotoren gebruiken, maar vertrouwen we op een dieselgenerator om de benodigde stroom te leveren”, aldus Krog.

In 2022 waren er echter problemen om de benodigde dieselgenerator, die op biodiesel loopt, te vinden. Krog legt uit: “Dit jaar gebruiken we een benzinegenerator om de accu opgeladen te houden. Het plan is om vanaf volgend jaar een dieselmotor op 100% biodiesel in te zetten. Met de dieselmotor wordt elektrische energie opgewekt, waarmee de elektromotoren rechtstreeks worden aangedreven. Met deze aanpak hebben we nog steeds een batterij, maar dan een kleinere.”

Bodemverdichting voorkomen

Het voorkomen van verdere bodemverdichting is het doel van de autonome elektrische Salin 247-zaaimachine. Krog legt uit dat de V2 voorzien was van rupsbanden met een draaisysteem. Dat zorgde voor een zeer laag gewicht onder de rupsbanden en verminderde de bodemverdichting fors. Rupsbanden in combinatie met het lichte gewicht van de machine betekent dat je bewerkingen als spuiten na opkomst en kantstrooien zelfs kunt uitvoeren vlak nadat het heeft geregend.

Keren is een uitdaging

Hoewel rupsbanden bodemverdichting verminderen, is het keren een uitdaging. Krog heeft de afgelopen twee jaar veel tijd besteed aan het testen van de beste manier van keren om de bodem zo min mogelijk te verstoren. Dat betekent brede bochten, maar ook scherpe kleine bochten maken. Daarbij gaat één rups vooruit en de andere achteruit. “Het is vergelijkbaar met de werking van een schranklader. Maar in plaats van rupsbanden gebruiken we wielen.”

Voorlopig hebben de aandrijfmotoren in de V3 dezelfde grootte als in de V2. Echter wel met versnellingsbakken met een overbrengingsverhouding van 20:1 in plaats van 50:1, want dat is nodig voor aandrijving van de wielen. Krog: “In de toekomst krijgen onze machines echter vierwielbesturing en kunnen we weer rupsbanden gebruiken.”

Bemesten met speciaal ontwikkelde spuitmachine

Zoals gezegd wordt de V3 ook gebruikt voor het aandrijven van een in ontwikkeling zijnde spuitmachine voor vloeibare stikstof. Het gaat om een aangebouwde spuitboom en tank. De Amerikaanse fabrikant Ag Leader heeft geholpen met de configuratie.

Op dezelfde manier als de Salin 247 zaait, dient de machine stikstof of gewasbeschermingsmiddelen toe via gps en gewasherkenning. Volgens Krog kan de machine zo de grootte en vorm van het gewas ‘zien’ om de toepassing van het middel nauwkeurig af te stemmen.

Tekst gaat verder onder de video

Verder testen in 2023

De Iowa Soybean Association test de Salin 247 dit jaar in de praktijk op boerderijen in de Amerikaanse staten Iowa, Tennessee en Kansas. Daarbij worden rijenbreedte en zaaidichtheid onderzocht.

Krog en zijn team gaan ook verder met de ontwikkeling van een docking station waar de machine automatisch naartoe rijdt om zijn tanks te vullen met zaaizaad, meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen. Ook testen ze sensoren die zorgen dat Salin 247 obstakels op het veld detecteert en zo nodig kan stoppen.

In 2024 beschikbaar

Naar verwachting komt de Salin 247 in 2024 op de markt. Het plan is om de autonome elektrische zaaimachine via een leaseconstructie aan te bieden. Dit betekent dat boeren Salin 247 inhuren voor de te verrichten werkzaamheden. Zij schaffen de machine dus niet zelf aan.

Auteur: Treena Hein / vertaling: Willeke Seevinck

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

Capaciteit Vӓderstad-zaaicombinatie Rapid 300-400C/S flink verruimd

De Zweedse machinefabrikant Väderstad verruimt de BioDrill-zaaitankcapaciteit voor zaaicombinatie Rapid 300-400C/S met 40 %.
Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Beheer
WP Admin