Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome elektrische Agtonomy Telefarmer: een revolutie in de landbouw?

Agtonomy presenteerde de autonome elektrische trekker Telefarmer afgelopen februari op de Amerikaanse vakbeurs World Ag Expo in Tulare, Californië. - Foto's: Maxence Guillaumot

Het Amerikaanse agtech-softwarebedrijf Agtonomy heeft op de WorldAg Expo 2023 zijn autonome trekker Telefarmer geïntroduceerd. Deze trekker gaat telers helpen bij het op afstand uitvoeren van arbeidsintensieve veldtaken als onkruid wieden, sproeien en maaien.

De autonome elektrische trekker Telefarmer van Agtonomy is vooral bedoeld voor telers van speciale gewassen die kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Tijdens de Amerikaanse vakbeurs WorldAg Expo in februari 2023 lanceerde Agtonomy officieel zijn nieuwe trekker en de twee aanvullende producten die erbij horen: Farmer software en Telefarmer Service.

Farmer Software maakt van trekkers op afstand bediende voertuigen. Het is uitgerust met het gepatenteerde TrunkVision, dat de autonome trekkers nauwkeurig tot op de centimeter navigeert door het gewas.

De app Telefarmer Service legt de controle in handen van de chauffeur. Telers kunnen daarmee taken plannen en uitvoeren, zoals het spuiten in de rij, maaien in het open veld en het transporteren van geoogste gewassen. Deze dienst biedt ook meldingen om op afstand problemen op te lossen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het totaalpakket bevat de autonome elektrische trekker Telefarmer, teeltbegeleidingssoftware en een app waarmee je de trekker kunt besturen.

Het totaalpakket bevat de autonome elektrische trekker Telefarmer, teeltbegeleidingssoftware en een app waarmee je de trekker kunt besturen.

Volledig elektrische trekker

De volledig elektrische Telefarmer met 54 pk is uitgerust met sensoren, detectiecamera’s en gps. De Telefarmer-trekker kun je bedienen op drie manieren:

  • manueel, als een klassieke tractor

  • op afstand met een ingebouwd zicht en een smartphone, met een bereik van 300 meter

  • volledig autonoom

Hoewel de Telefarmer nog in de testfase verkeert, heeft de trekker al de aandacht van wijnbouwers. Agtonomy heeft een partnerschap gesloten met twee Californische wijnproducenten, Treasury Wine Estates en Silver Oak Cellars. Deze partnerschappen stellen Agtonomy in staat de machine verder te perfectioneren voordat deze beschikbaar komt voor een breder publiek. Tim Bucher, CEO van Agtonomy, zegt dat de Telefarmer op de markt komt in het westen van de VS, in Europa en zelfs in Australië.

Tekst gaat verder onder de video

Elektrificatie in hart van Telefarmer

De Telefarmer is uitgerust met vier elektromotoren (één voor elk wiel), plus een extra motor voor de aftakas. Volgens Bucher heeft een elektrisch voertuig drie belangrijke voordelen voor telers.

Ten eerste is een elektrische aandrijflijn efficiënter en levert deze meer koppel dan een dieselmotor. Dit betekent dat de trekker compact kan zijn, terwijl hij toch tot 120 pk vermogen levert. Een dergelijke trekker is ook gemakkelijker te besturen en de reactie van het autonome voertuig is eenvoudiger te voorspellen.

Lagere productie- en onderhoudskosten

Ten tweede zijn de productie- en onderhoudskosten van een elektrische trekker lager dan die van een trekker met dieselmotor. Een elektrische motor bouw je in voor een fractie van de kosten voor een verbrandingsmotor. Bovendien heeft een elektrische motor nauwelijks onderhoud nodig. Ook is elektriciteit veel goedkoper dan diesel. Door zijn hoge efficiëntie verbruikt de elektrische trekker sowieso minder energie om dezelfde taken uit te voeren als een trekker met dieselmotor.

Ten slotte zijn elektrische voertuigen beter voor het milieu. Telers kunnen de Telefarmer gemakkelijk opladen met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, voor een nog lagere CO2-voetafdruk.

Wat betreft het opladen van de trekker heeft Agtonomy aan alles gedacht. Volgens Bucher ‘is het belangrijk dat deze trekker 24 uur per dag kan werken om piekbelastingen tijdens het seizoen op te vangen’.

Tekst gaat verder onder de foto

Een blik op de bestuurdersstoel.

Een blik op de bestuurdersstoel.

Plug-and-play batterijen

Voor de ontwikkeling van het batterijsysteem liet Agtonomy zich inspireren door de principes van elektrisch gereedschap, met plug-and-play batterijen. Het voertuig zelf maakt slechts gebruik van een kleine accu om zich voort te bewegen. Dan is er de hoofdaccu (18 tot 35 kW) die alle functies van de machine van stroom voorziet. De hoofdaccu bevindt zich aan de achterzijde en is automatisch te wisselen. Met een volledig opgeladen accu kan de trekker 8 tot 12 uur draaien, afhankelijk van de werkzaamheden.

Voorlopig is de trekker gericht op specifieke taken als maaien, spuiten en onkruid wieden. Tijdens WorldAg Expo was een demo te zien die de mogelijkheden van de trekker toonde. De machine draaide in autonome modus met één of twee werktuigen tegelijk.

Telefarmer als service

Agtonomy heeft, net als veel andere fabrikanten, besloten zijn autonome elektrische Telefarmer als dienst aan te bieden. Telers betalen een maandelijks bedrag om te kunnen beschikken over de machine, de uitrusting en de toegang tot de software en service. Het totale pakket bedraagt een paar duizend dollar per maand. Een exact bedrag is nog niet bekendgemaakt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Agtonomy werkt samen met Bobcat, frabrikant van compacte machines, om de kwaliteit en efficiëntie van de productie van Telefarmer te waarborgen.

Agtonomy werkt samen met Bobcat, fabrikant van compacte machines, om kwaliteit en efficiëntie van Telefarmer te waarborgen.

Samenwerking met Bobcat

Agtonomy werkt samen met Bobcat, fabrikant van compacte machines, om de productie van Telefarmer te waarborgen. Het doel van deze samenwerking is om de productiviteit in de landbouwindustrie te verhogen door samenwerking op het gebied van elektrificatie, autonome bediening en digitale technologie.

Auteur: Maxence Guillaumot / vertaling: Willeke Seevinck

Gerelateerde tags: , , , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elektrische wiellader JCB 403E is praktijkrijp

Compacte elektrische wiellader JCB 403E biedt hetzelfde vermogen als het dieselaangedreven model, maar is stiller en vrij van CO2-uitstoot.
Afbeelding artikel

Video | Autonoom zomerstalvoeren met maairobot Lely Exos

De autonome maairobot Lely Exos kan zelf groen gras in de wei maaien, opladen en vervolgens in de stal aan het...
Afbeelding artikel

McCormick komt met luxere X5-trekkerserie

De Italiaanse fabrikant McCormick breidt zijn bestaande X5-trekkerserie uit met de P3-Drive-versie.
Beheer
WP Admin