fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Voor voertuigen tot 3,5 ton straks geen T-rijbewijs meer nodig

De kans is groot dat er een zogenoemd T-light-rijbewijs komt. De verwachting is wel dat dit nog enkele jaren gaat duren, omdat dit een wetswijziging vergt. - Foto: Jan Willem Schouten

Voor voertuigen tot 3,5 ton, zoals een gazonmaaier en minishovel, is straks waarschijnlijk geen T-rijbewijs meer nodig. Het is nog niet duidelijk of een B-rijbewijs voldoende is voor het besturen van voertuigen tot 3,5 ton, of dat een zogenoemd T-light-rijbewijs in het leven wordt geroepen.

Verschillende instanties werken aan een aanpassing in de regelgeving zodat je straks voor een voertuig tot 3,5 ton geen T-rijbewijs meer hoeft te hebben. Het is nog niet duidelijk of een B-rijbewijs voldoende is, of dat een eenvoudigere versie van het T-rijbewijs wordt ontworpen.

Met een eenvoudiger T-rijbewijs willen RDW, Rijkswaterstaat, het ministerie van VWS en CBR de arbeidstekorten op bouwplaatsen en in gemeentes oplossen. Volgens de overheidsinstanties vinden veel werknemers van sociale werkplaatsen het moeilijk om het huidige T-rijbewijs te behalen of ze kunnen het eenvoudigweg niet betalen. Om in deze tijden van arbeidstekorten te zorgen dat deze mensen kunnen rijden met een minishovel, gazonmaai­er of poepzuiger, is het plan ze via het B-rijbewijs of met een eenvoudiger T-rijbewijs op landbouwvoertuigen tot 3,5 ton te laten rijden.

Invulling ‘T-light-rijbewijs’ nog niet duidelijk

De kans is groot dat er een zogenoemd T-light-rijbewijs komt. Omdat er een wetswijziging voor nodig is, is de verwachting dat dit nog enkele jaren duurt. De precieze invulling wat betreft wet- en regelgeving laat nog op zich wachten. Ingewijden laten weten dat de gesprekken hierover nog lopen. Met name over wetgeving omtrent verzekering en Arbo zijn er meningsverschillen. Die moeten eerst worden opgelost.

De praktische invulling over hoe rijscholen moeten omgaan met dit T-light-rijbewijs staat nog ter discussie. Het huidige T-rijbewijs gaat in ieder geval niet veranderen en blijft bestaan. Dus voor de huidige en toekomstige houders van het T-rijbewijs blijft de situatie ongewijzigd.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Welke klassieke trekker wordt jouw poster?

Jij kiest welke klassieke trekker op de poster komt die we meesturen met een volgende editie van TREKKER magazine.
Afbeelding artikel

Wil jij deze New Holland T7.300 testen?

TREKKER is op zoek naar een enthousiaste, kritische tester die de New Holland T7.300 wel eens wil proberen.
Afbeelding artikel

David Brown-trekkers blikvangers op jubileumshow LMB Oosterhof

LMB Oosterhof toonde tijdens zijn 50-jarig jubileumshow twee bijzondere David Brown-trekkers. Echt blikvangers!
Beheer
WP Admin