fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Vernieuwde Kuhn-zaaicombinatie ook 4,5 meter breed verkrijgbaar

Kuhn introduceert een nieuwe rotorkopeg-zaaicombinatie met 4,5 meter werkbreedte. De grootste vernieuwing is dat de zaaikouterbalk aan de packerwals is gemonteerd en niet langer aan een extra hefinrichting aan de rotorkopeg. - Foto's: Kuhn

De Franse machinefabrikant Kuhn introduceert een nieuwe opklapbare rotorkopeg-zaaicombinatie met fronttank met een werkbreedte van 4,5 meter. De kouterbalk is hierbij direct aan de wals van de rotorkopeg gemonteerd.

Kuhn-importeur Reesink Agri uit Apeldoorn (Gld.) meldt dat het gaat om een 4,5 meter brede machine die voorzien is van ruwweg dezelfde vernieuwing als de eerder geïntroduceerde 3 en 6 meter brede uitvoeringen. Dat betekent dat de nieuwe BTFR 4530-kouterbalk is gemonteerd aan de packerwals van de nieuwe HR4530 RCS-rotorkopeg.

Kortere bouwwijze

Het feit dat de zaaikouterbalk niet langer in een extra hefinrichting van de rotorkopeg hangt maar aan de packerwals is gemonteerd, maakt de zaaicombinatie compacter en beter bodemvolgend. De zaaimachine is zwaarder ten opzichte van haar voorganger, de HR 4504 DR-kopeg met BTFR 4500-kouterbalk. De nieuwe Kuhn-zaaicombinatie weegt 4.304 kg, haar voorganger weegt 4.186 kg.

Doordat de zaaimachine korter is gebouwd, ligt het zwaartepunt dichterbij de trekker: 107 cm in plaats van 114 cm. Zodoende is het benodigde hefvermogen lager: 4.605 daNm in plaats van 4.776 daNm. De kouterbalk is overigens nog wel met een snelwisselsysteem los te koppelen als je alleen de rotorkopeg gebruikt.

Grotere packerwals

Er mag nu 300 pk voor de nieuwe HR-4530 RCS-rotorkopeg staan in plaats van 250 pk. Kuhn houdt vast aan het principe van vijftien rotoren: zeven links en acht rechts. De packerwals bestaat wel uit twee gelijke delen waardoor de ruimte tussen de kopegtanden en walshelften niet in één strook liggen.

Mede vanwege de montage van de zaaikouterbalk krijgt de packerwals een grotere diameter: 590 mm of 550 mm in plaats van 535 mm. Er is keuze uit een ‘gewone’ packerwals (Megapacker) en trapeziumringwals (Steeliner). Die laatste prikt alleen op de plekken waar de zaaimachine inzaait.

De rotorkopeg is wederom uitgevoerd met een verwisselbaar tandwiel om het toerental aan te passen. Al is het verschil tussen het hoge en lage toerental nu wat groter: 290 of 476 toeren.

Als je de rotorkopeg zonder zaaimachine gebruikt, wordt de rotorkopeg standaard geleverd met een hydraulische verdeelunit en een bedieningskastje. Zo bedien je met één dubbelwerkend ventiel de rotorkopeg. Op dat kastje selecteer je dan de hydraulische functie: in- en uitvouwen, werkdiepteverstelling, egalisatieplaatverstelling, wals-hoek-verstelling en zaaidiepteverstelling. Gebruik je de zaaicombinatie met de fronttank, dan verloopt de bediening uitsluitend via Isobus.

45 kg kouterdruk

De kouterbalk komt met 30 of 36 uitlopen met V-schijven. Dat betekent 15 cm of 12,5 cm rijafstand. De diepteverstelling (0 tot 10 cm) gaat hydraulisch met shims die de cilinderslag beperken, en met één spiraalveer per element, dat zorgt voor 45 kg kouterdruk. Er is keuze uit een verdeelkop die of tweemaal twee uitlopen afsluit voor spuitsporen zaaien, of één helft afsluit. Of je kiest een Vistaflow-verdeelkop waarbij elke uitloop is voorzien van een individuele afsluitklep en doorstroommonitoring.

De zaaimachine werkt met een TF1512-fronttank met 1.500 liter of optioneel een 2.000 liter zaadtank. Kuhn levert de machine nog niet met een tweedelige zaadtank en zaaiunit om twee verschillende zaden tegelijk te zaaien. Aan die mogelijkheid wordt gewerkt. Het is wel mogelijk een 110 liter grote zaadtank bij de fronthef te plaatsen. Het zaaigoed of de kunstmest wordt dan na de doseerunit toegevoegd en via dezelfde verdeelkop ingezaaid.

Tekst gaat verder onder de foto

Er is keuze uit een verdeelkop die of tweemaal twee uitlopen afsluit voor spuitsporen zaaien, of één helft afsluit. Je kunt ook kiezen voor een Vistaflow-verdeelkop waarbij elke uitloop is voorzien van een individuele afsluitklep en doorstroommonitoring.

Er is keuze uit een verdeelkop die of tweemaal twee uitlopen afsluit voor spuitsporen zaaien, of één helft afsluit. Je kunt ook kiezen voor een Vistaflow-verdeelkop waarbij elke uitloop is voorzien van een individuele afsluitklep en doorstroommonitoring.

Complete zaaicombinatie voor € 107.615

De fronttank met Isobus-besturing staat in de prijslijst voor € 21.175. De rotorkop inclusief hydraulische diepteregeling en – egalisatieplaatverstelling kost bruto € 55.300. De zaaimachine met 36 uitlopen kost € 31.140. Dat betekent dat de gehele zaaicombinatie in de prijslijst staat voor € 107.615.

Auteur: Bob Karsten

Geïnteresseerd in een gebruikte Kuhn-zaaimachine? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Capaciteit Vӓderstad-zaaicombinatie Rapid 300-400C/S flink verruimd

De Zweedse machinefabrikant Väderstad verruimt de BioDrill-zaaitankcapaciteit voor zaaicombinatie Rapid 300-400C/S met 40 %.
Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

De elektrische veldrobot e-X1 van Yanmar staat op rupsen, heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.
Beheer
WP Admin