Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota investeert in precisielandbouw wijn- en fruitteelt

Kubota M5091 trekker uitgerust met een Chouette camerasysteem voor monitoring van gewassen. - Foto's: Chouette

Kubota investeert in Chouette, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in precisielandbouw voor wijn- en boomgaarden.

Het in 2015 opgerichte Chouette ontwikkelt precisielandbouwtoepassingen speciaal voor wijn- en fruitteelt. Middels precisielandbouw is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen zonder dat de opbrengsten eronder lijden.

Precisielandbouw tegen arbeidstekorten

Kubota wil via deze investering ook producten en diensten ontwikkelen en aanbieden voor wijn- en boomgaarden. Deze sectoren kampen met een tekort aan arbeidskrachten en steeds strenge milieuvoorschriften. Precisielandbouw kan hiervoor oplossingen bieden, is de gedachte.

De technische oplossingen waaraan Kubota denkt, zijn het inzetten van camera’s op trekkers en drones om gewassen te monitoren. Zo zijn ziektes in kaart te brengen en taakkaarten te creëren. Chouettes technologie voor het monitoren van wijngaarden wordt toegepast op zo’n honderd bedrijven, met in totaal circa 20.000 hectare.

Voorbeeld van een taakkaart, waarin de toe te passen hoeveelheid middel aangepast is aan de in kaart gebrachte ziektedruk. Dat levert hier, bij 1301 liter totaal, een besparing op van 19,3%.

Voorbeeld van een taakkaart. De toe te passen hoeveelheid middel is aangepast aan de in kaart gebrachte ziektedruk. Dat levert hier, bij 1.301 liter totaal, een middelenbesparing op van 19,3%.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

CNH Industrial neemt Griekse gewassensorspecialist Augmenta over

CNH Industrial neemt de Griekse gewassensorspecialist Augmenta over. De start-up ontwikkelt camera's voor veldspuiten en kunstmeststrooiers.
Afbeelding artikel

Sveaverken verkoopt F100-stuursysteem via webshop

Via zijn webshop verkoopt de Zweedse leverancier Sveaverken twee versies van zijn F100-stuursysteem.
Afbeelding artikel

Akkerbouwer: ‘Geïnvesteerd in FarmDroid FD20 om productiekosten te verlagen’

Biologisch teler Damien Blondel is een van de eerste gebruikers van de FarmDroid FD20-robot in Frankrijk. Wat vindt hij van de...
Beheer
WP Admin