Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota investeert in precisielandbouw wijn- en fruitteelt

Kubota M5091 trekker uitgerust met een Chouette camerasysteem voor monitoring van gewassen. - Foto's: Chouette

Kubota investeert in Chouette, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in precisielandbouw voor wijn- en boomgaarden.

Het in 2015 opgerichte Chouette ontwikkelt precisielandbouwtoepassingen speciaal voor wijn- en fruitteelt. Middels precisielandbouw is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen zonder dat de opbrengsten eronder lijden.

Precisielandbouw tegen arbeidstekorten

Kubota wil via deze investering ook producten en diensten ontwikkelen en aanbieden voor wijn- en boomgaarden. Deze sectoren kampen met een tekort aan arbeidskrachten en steeds strenge milieuvoorschriften. Precisielandbouw kan hiervoor oplossingen bieden, is de gedachte.

De technische oplossingen waaraan Kubota denkt, zijn het inzetten van camera’s op trekkers en drones om gewassen te monitoren. Zo zijn ziektes in kaart te brengen en taakkaarten te creëren. Chouettes technologie voor het monitoren van wijngaarden wordt toegepast op zo’n honderd bedrijven, met in totaal circa 20.000 hectare.

Voorbeeld van een taakkaart, waarin de toe te passen hoeveelheid middel aangepast is aan de in kaart gebrachte ziektedruk. Dat levert hier, bij 1301 liter totaal, een besparing op van 19,3%.

Voorbeeld van een taakkaart. De toe te passen hoeveelheid middel is aangepast aan de in kaart gebrachte ziektedruk. Dat levert hier, bij 1.301 liter totaal, een middelenbesparing op van 19,3%.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Efficiënt spotsprayen met spuitdrones

Veel efficiënter dan een volvelds veldspuit dat kan, kunnen drones met spotspraytechnieken probleemonkruiden plaatsspecifiek bestrijden.
Afbeelding artikel

BBLeap-camera Carbon Bee en meer nieuws op Precision Days

Software in de Carbon Bee-camera van BBLeap interpreteert de beelden en zet die meteen om in het signaal voor de PWM-aansturing.
Afbeelding artikel

Krone komt met modernere weergave van Isobus-bediening

Krone introduceert een nieuwe, modernere gebruikersinterface van Isobus-bediening. Deze werkt met animaties en 3D-graphics.
Beheer
WP Admin