fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota investeert in precisielandbouw wijn- en fruitteelt

Kubota M5091 trekker uitgerust met een Chouette camerasysteem voor monitoring van gewassen. - Foto's: Chouette

Kubota investeert in Chouette, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in precisielandbouw voor wijn- en boomgaarden.

Het in 2015 opgerichte Chouette ontwikkelt precisielandbouwtoepassingen speciaal voor wijn- en fruitteelt. Middels precisielandbouw is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen zonder dat de opbrengsten eronder lijden.

Precisielandbouw tegen arbeidstekorten

Kubota wil via deze investering ook producten en diensten ontwikkelen en aanbieden voor wijn- en boomgaarden. Deze sectoren kampen met een tekort aan arbeidskrachten en steeds strenge milieuvoorschriften. Precisielandbouw kan hiervoor oplossingen bieden, is de gedachte.

De technische oplossingen waaraan Kubota denkt, zijn het inzetten van camera’s op trekkers en drones om gewassen te monitoren. Zo zijn ziektes in kaart te brengen en taakkaarten te creëren. Chouettes technologie voor het monitoren van wijngaarden wordt toegepast op zo’n honderd bedrijven, met in totaal circa 20.000 hectare.

Voorbeeld van een taakkaart, waarin de toe te passen hoeveelheid middel aangepast is aan de in kaart gebrachte ziektedruk. Dat levert hier, bij 1301 liter totaal, een besparing op van 19,3%.

Voorbeeld van een taakkaart. De toe te passen hoeveelheid middel is aangepast aan de in kaart gebrachte ziektedruk. Dat levert hier, bij 1.301 liter totaal, een middelenbesparing op van 19,3%.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Afbeelding artikel

Techneut bouwt eigen gps-systeem op een Deutz-Fahr

Techneut Niels van Vilsteren zocht alle componenten bij elkaar en bouwde zelf een gps-systeem op een Deutz-Fahr. En dit is het...
Beheer
WP Admin