fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere HarvestLab-sensor ook leverbaar op maaidorsers

John Deere noemt het systeem ‘Grain Sensing’. De NIR-sensor zelf is exact gelijk aan het apparaat wat we kennen van op de lospijp van een hakselaar. Hier uitgevouwen. - Foto's: Bob Karsten

De HarvestLab 3000-NIR-sensor van John Deere is bekend van het gebruik op zelfrijdende hakselaars. Deze sensor is nu ook geschikt voor maaidorsers. De HarvestLab 3000-NIR-sensor meet eiwitgehalte, zetmeel in gerst en olie in koolzaad.

Machinefabrikant John Deere gebruikt de HarvestLab 3000-Near Infrared-sensor (NIR-sensor) op zelfrijdende hakselaars, op mesttechniek en als stationair meetapparaat. Voortaan is de sensor dus ook te plaatsen op maaidorsers.

Op de maaidorser word de NIR-sensor gebruikt om realtime het eiwitgehalte in tarwe, gerst en koolzaad te meten. Daarnaast meet de sensor het zetmeelgehalte tijdens het dorsen van gerst en het oliegehalte tijdens de oogst van koolzaad. De meetresultaten kun je gebruiken om tijdens de oogst te bepalen of tarwe wel of niet van een goede bakkwaliteit is. Met behulp van de opbrengstkaart kun je een bemestingsplan maken.

Bypass langs elevator

John Deere noemt het systeem ‘grain sensing’. De NIR-sensor zelf is exact gelijk aan het apparaat op de lospijp van een hakselaar. Als je de sensor op een maaidorser gebruikt, wordt deze geplaatst aan de opvoerelevator die het graan naar de graantank brengt. Hierbij glijdt het graan via een bypass langs de sensor en terug in de elevator.

Je hebt een opbouwkit nodig om de NIR-sensor in te plaatsen, Daarnaast heb je een kalibratie nodig, een Gen4-beeldscherm, een JDLink-connectie en een gps-ontvanger.

Tekst gaat verder onder de foto

In tegenstelling tot gebruik op een hakselaar, mag je de NIR-sensor voor gebruik op een maaidorser wel kalibreren. Daarom komt deze sensor met een plastic fles om een monster in op te vangen.

In tegenstelling tot gebruik op een hakselaar, mag je de NIR-sensor voor gebruik op een maaidorser wel kalibreren. Daarom komt deze sensor met een plastic fles om een monster in op te vangen.

Leverbaar op T-serie vanaf bouwjaar 2016

Het systeem is vanaf 2023 leverbaar op alle nieuwe T- en S-serie maaidorsers. Het is mogelijk om het systeem op te bouwen op de T-series vanaf modeljaar 2016 en op S-series vanaf de S700-series. Reken op een brutoprijs van €22.000. Heb je al een HarvestLab 3000? Reken dan op €5.000 om die ook op een maaidorser te kunnen gebruiken.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: John Deere: kit voor autonoom rijden op elke grote trekker

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere introduceert nieuwe 5M-trekker

John Deere heeft zijn 5M-trekkerserie uitgebreid met model 5M 130.
Afbeelding artikel

Ruim 900 pk in nieuwe John Deere-kniktrekker

John Deere introduceerde woensdag 28 februari de grootste trekker die de fabrikant ooit gebouwd heeft: een 830 pk John Deere-kniktrekker.
Afbeelding artikel

John Deere verkocht ook in 2023 meeste trekkers in Nederland

John Deere was het best verkopende trekkermerk in 2023 in Nederland, en Agco verkocht als concern de meeste trekkers. Dat blijkt...
Beheer
WP Admin