Terug naar nieuwsoverzicht

Feldklasse Rukaby voor schoffelen in gewassen met nauwe rijafstand

De Rukaby aangedreven schoffel van Fledklasse is ontworpen voor fijne gewassen met nauwe rijafstanden van 5 à 10 cm. - Foto's: NPPL

Rukaby staat voor rucola, karotten (wortelen) en babyleaf (babyblad, een jonge zeer malse sla). Het is een machine voor fijne gewassen met nauwe rijafstanden van 5 à 10 cm.

De Rukaby aangedreven schoffel pakt onkruid aan tussen twee rijtjes wortelen 7 cm uit elkaar bovenop een teeltrug. Of stroken van 10 cm in een gewas babyleaf. “In principe pakt Rukaby alles boven een rijafstand van 5 centimeter”, zegt André Dülkes, directeur van producent Feldklasse. “Uien op 25 cm zou ook kunnen, of suikerbieten. Maar daarvoor zijn er ook andere mogelijkheden.”

Rukaby in actie op vochtige grond

De Rukaby van Feldklasse kwam afgelopen voorjaar in actie tijdens Future Farming & Food Experience in Lelystad. Vooraan de machine komt eerst een korstbreker, een getand wiel. Deze is niet ingeschakeld op de vochtige grond in Lelystad. Daarna volgen hydraulisch aangedreven ‘wielen’ met haakse mesje eraan. Die draaien in de rijrichting tweemaal zo snel als de rijsnelheid. Daardoor werken ze iets schrapend, net geen frezen. Ingeval van vochtige grond trekken ze onkruid los. Als de grond droog is, snijden ze onkruid af. “Voordeel is dat je op deze manier geen grond bulldozert. Schoffeltjes doen dat wel enigszins”, zegt Dülkes.

De camera detecteerde in Lelystad een net opgekomen uiengewas. De sideshift corrigeert oneffenheden in de rij en kleine stuurfouten.

Bron: NPPL

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken introduceert wentelploeg Juwel 6

Lemken maakt met de Juwel 6 om zijn serie wentelploegen compleet. De ploeg is geschikt voor trekkers van 70 t/m...
Afbeelding artikel

Schmotzer Venterra-schoffel combineert mechanische en chemische aanpak onkruid

De Schmotzer Venterra is een hybride schoffelmachine. De precisieschoffel combineert een mechanische en chemische aanpak van onkruid.
Afbeelding artikel

Nieuw werktuig Grinder voor ondiepe stoppel- en grondbewerking

Grinder werkt slechts enkele centimeters diep gewasresten als graan, koolzaad en maisstoppels onder.
Beheer
WP Admin