fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Feldklasse Rukaby voor schoffelen in gewassen met nauwe rijafstand

De Rukaby aangedreven schoffel van Fledklasse is ontworpen voor fijne gewassen met nauwe rijafstanden van 5 à 10 cm. - Foto's: NPPL

Rukaby staat voor rucola, karotten (wortelen) en babyleaf (babyblad, een jonge zeer malse sla). Het is een machine voor fijne gewassen met nauwe rijafstanden van 5 à 10 cm.

De Rukaby aangedreven schoffel pakt onkruid aan tussen twee rijtjes wortelen 7 cm uit elkaar bovenop een teeltrug. Of stroken van 10 cm in een gewas babyleaf. “In principe pakt Rukaby alles boven een rijafstand van 5 centimeter”, zegt André Dülkes, directeur van producent Feldklasse. “Uien op 25 cm zou ook kunnen, of suikerbieten. Maar daarvoor zijn er ook andere mogelijkheden.”

Rukaby in actie op vochtige grond

De Rukaby van Feldklasse kwam afgelopen voorjaar in actie tijdens Future Farming & Food Experience in Lelystad. Vooraan de machine komt eerst een korstbreker, een getand wiel. Deze is niet ingeschakeld op de vochtige grond in Lelystad. Daarna volgen hydraulisch aangedreven ‘wielen’ met haakse mesje eraan. Die draaien in de rijrichting tweemaal zo snel als de rijsnelheid. Daardoor werken ze iets schrapend, net geen frezen. Ingeval van vochtige grond trekken ze onkruid los. Als de grond droog is, snijden ze onkruid af. “Voordeel is dat je op deze manier geen grond bulldozert. Schoffeltjes doen dat wel enigszins”, zegt Dülkes.

De camera detecteerde in Lelystad een net opgekomen uiengewas. De sideshift corrigeert oneffenheden in de rij en kleine stuurfouten.

Bron: NPPL

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Beheer
WP Admin