Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Waar blijft de autonome trekker?’

Waarom is de autonome trekker of machine niet te vinden tussen alle Bronzen Sikkel-innovaties? Is de autonome techniek al zo vanzelfsprekend dat die niet meer als innovatief wordt gezien, vraagt TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattem zicht af. - Foto: Mark Pasveer

Het is alweer vier jaar geleden dat de nationale machineshow AgroTechniek Holland (ATH) plaatsvond. Nu groter dan eerst, omdat de organisatie de beurs combineert met GroenTechniek Holland (GTH). Een bezoekje is nu meer dan ooit de moeite waard. Temeer omdat we op vrijdag 16 september onze eigen finale beleven van de zoektocht naar De Beste Trekkerchauffeur van Nederland.

Voorafgaand is de verkiezing van de innovatieprijs Bronzen Sikkel. Een award die synoniem staat voor de meest indrukwekkende innovatie voor de Nederlandse landbouw. Voorwaarde is dat het product het prototypestadium voorbij is en (bijna) beschikbaar is voor de Nederlandse markt. De jury, waaraan wij van Trekker mochten deelnemen, boog zich over alles wat de standhouders instuurden voor deze felbegeerde prijs.

Techniek die de landbouw verder helpt

De top-10 van genomineerden staat voor techniek die de landbouw weer een stapje verder gaat helpen bij het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en fossiele brandstoffen. Wat schetste echter onze verbazing: er zit geen enkele autonome trekker of machine tussen. Terwijl deze markt al enkele honderden machines groot is; enkele zijn reeds in Nederland verkocht.

Waar is de autonome trekker of machine?

Waarom is de autonome trekker of machine niet te vinden tussen alle Bronzen Sikkel-innovaties? Is de autonome techniek al zo vanzelfsprekend dat die niet meer als innovatief wordt gezien? Is de techniek nog zo precair dat bedrijven deze niet durven aan te melden? Voorlopig houden wij het op personeelstekort, waardoor de robotleveranciers geen tijd konden vinden hun innovatie aan te melden. Maar of dat probleem over twee jaar minder is?

Auteur: Bas van Hattem

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Ruim 55.000 bezoekers op vakbeurs ATH-GTH

Meer dan 55.000 boeren, loonwerkers en groenprofessionals bezochten vakbeurzen AgroTechniek Holland (ATH) en GroenTechniek Holland (GTH).
Afbeelding artikel

Foto | Hét machinenieuws van vakbeurs ATH 2022

Wat is het meest opvallende mechanisatienieuws op vakbeurs AgroTechniek Holland 2022? Bekijk de fotoreportage.
Afbeelding artikel

Kamps de Wild wint Bronzen Sikkel op vakbeurs ATH

Kamps de Wild wint met zijn elektronische Nucrop-loofdodingssysteem de Bronzen Sikkel op mechanisatievakbeurs ATH.
Beheer
WP Admin