fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Waar blijft de autonome trekker?’

Waarom is de autonome trekker of machine niet te vinden tussen alle Bronzen Sikkel-innovaties? Is de autonome techniek al zo vanzelfsprekend dat die niet meer als innovatief wordt gezien, vraagt TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattem zicht af. - Foto: Mark Pasveer

Het is alweer vier jaar geleden dat de nationale machineshow AgroTechniek Holland (ATH) plaatsvond. Nu groter dan eerst, omdat de organisatie de beurs combineert met GroenTechniek Holland (GTH). Een bezoekje is nu meer dan ooit de moeite waard. Temeer omdat we op vrijdag 16 september onze eigen finale beleven van de zoektocht naar De Beste Trekkerchauffeur van Nederland.

Voorafgaand is de verkiezing van de innovatieprijs Bronzen Sikkel. Een award die synoniem staat voor de meest indrukwekkende innovatie voor de Nederlandse landbouw. Voorwaarde is dat het product het prototypestadium voorbij is en (bijna) beschikbaar is voor de Nederlandse markt. De jury, waaraan wij van Trekker mochten deelnemen, boog zich over alles wat de standhouders instuurden voor deze felbegeerde prijs.

Techniek die de landbouw verder helpt

De top-10 van genomineerden staat voor techniek die de landbouw weer een stapje verder gaat helpen bij het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en fossiele brandstoffen. Wat schetste echter onze verbazing: er zit geen enkele autonome trekker of machine tussen. Terwijl deze markt al enkele honderden machines groot is; enkele zijn reeds in Nederland verkocht.

Waar is de autonome trekker of machine?

Waarom is de autonome trekker of machine niet te vinden tussen alle Bronzen Sikkel-innovaties? Is de autonome techniek al zo vanzelfsprekend dat die niet meer als innovatief wordt gezien? Is de techniek nog zo precair dat bedrijven deze niet durven aan te melden? Voorlopig houden wij het op personeelstekort, waardoor de robotleveranciers geen tijd konden vinden hun innovatie aan te melden. Maar of dat probleem over twee jaar minder is?

Auteur: Bas van Hattem

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

World Ag Expo in Californië (VS) staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. Tech-broedplaats Silicon Valley is om de hoek.
Afbeelding artikel

Grasdag 2024 is op 20 juni in Dronten

Na het succes van de Grasdag in 2023, waar meer dan 3.000 bezoekers uit zowel binnen- als buitenland kwamen, wordt de...
Beheer
WP Admin