Terug naar nieuwsoverzicht

Veehouder Dirk Lamers over de Valtra N135 Active: ‘Compacte en wendbare trekker’

Na bijna een half jaar schudden, harken, kunstmest strooien en grond bewerken concludeert Dirk Lamers dat hij met de Valtra N135 Active een prima keuze heeft gemaakt. - Foto: Mechan Group

Met zijn nieuwe Valtra N135 Active kreeg Dirk Lamers de compacte en wendbare trekker die hij zocht voor zijn melkveebedrijf. Tijdens het werk geniet hij van het overzicht en de ruimte in de cabine. “En elke stagiair rijdt er zo mee weg.”

Onder de rook van Oeffelt, nabij Cuyck, heeft Dirk Lamers samen met zijn broer Thijs een melkveehouderijbedrijf met 250 stuks melkvee. Melken gebeurt in een royale 28 stands draaistal en het voer wordt gewonnen op 125 hectare land, variërend van zand tot rivierklei. Naast Dirk en zijn broer verschaft het bedrijf werk aan een vaste medewerker, zijn vader (parttime) en bijna jaarrond 1 of meerdere stagiairs. Met uitzondering van een maishakselaar heeft de vof Lamers alle mechanisatie in eigen beheer.

Stoelendans

Valtra heeft een lange staat van dienst op het bedrijf. De nieuwe N135 Active vervangt een Valmet 6600 die maar liefst 16.000 uur op de teller had en tot bejaarde leeftijd voor de voermengwagen stond. De inruil leidde tot een stoelendans waarbij de tweede Valtra (een N121 van circa 14 jaar oud met 10.000 uur op de teller) voor de voermengwagen kwam te staan. Voor diens oude taken werd dus een opvolger gezocht.

Bovenaan Dirk’s wensenlijst stond dat het een compacte en wendbare trekker moest zijn. “Wij hebben veel land in het Maasheggen-gebied. Dat zijn kleine perceeltjes, soms amper een hectare, en met heggen ertussen. Daar is manoeuvreergemak belangrijk, net als op het erf trouwens. Je kijkt dus al gauw naar een 4-cilinder. En omdat wij veel stagiairs op ons bedrijf hebben rondlopen, is een eenvoudige bediening ook een must.”

En zoals dat gaat, stonden er ook een paar extra pk’s op het lijstje. Op advies en in gezelschap van zijn dealer besloot Dirk een Valtra N135 Active uit de voorraad van importeur Mechan Groep te kopen. De trekker was ook nog rood, Dirk’s Valtra lievelingskleur. “Want het oog wil ook wat”, knipoogt hij.

De Valtra N135 Active is een echt manusje-van-alles

Na bijna een half jaar schudden, harken, kunstmest strooien en grond bewerken concludeert Lamers dat hij met de Valtra N135 Active een prima keuze heeft gemaakt. “Het is precies de compacte en wendbare trekker die ik zocht. Een echt manusje-van-alles. Hij heeft een mooie kleine draaicirkel. En de cabine is echt een genot.”

Prima overzicht vanuit de cabine

De cabine was trouwens ook een belangrijk punt bij zijn beslissing. “Ik hou niet zo van die benauwde hokjes. De cabine van de N135 geeft je ook een prima overzicht, zowel binnen als naar buiten.” De 160 liter load sensing hydrauliek en het grote hefvermogen heeft Dirk nog niet volledig hoeven inzetten. “Het zat bij de trekker”, lacht hij. “Maar daar heb ik me eerlijk gezegd ook nooit druk om gemaakt. Ik weet uit ervaring dat die specificaties bij Valtra altijd dik in orde zijn. En Freek, de huidige stagiair, rijdt er zo mee weg.”

Er zijn niet veel trekkers beter dan een Valtra

De nieuwe N135 heeft wat Dirk betreft de reputatie van Valtra weer volledig onderstreept. “Het merk is nog steeds een beetje ondergewaardeerd. Maar er zijn niet veel trekkers beter dan een Valtra.”

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Loonwerker Ruth de Groot: ‘Perfect zicht op het werk met de Valtra N155’

Ruth de Groot probeert met zijn loonbedrijf een beetje de toon te zetten in zijn werkgebied. “Wij zijn een tikje eigenwijs...
Afbeelding artikel

VIDEO: Waarom af fabriek gps-systemen beter werken

Een aantal jaar terug waren de aftermarket oplossingen voor precisielandbouw de trekkerfabrikanten een stapje voor. Inmiddels is het tij gekeerd en...
Beheer
WP Admin