fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Schmotzer Venterra-schoffel combineert mechanische en chemische aanpak onkruid

De Schmotzer Venterra is een hybride schoffelmachine. De precisieschoffel combineert een mechanische en chemische aanpak van onkruid. - Foto's: NPPL

De Venterra-schoffelmachine van Schmotzer heeft een framehoogte van een meter in geheven toestand. Zo kan de cameragestuurde machine in hogere gewassen als mais de onkruiden aanpakken zonder het gewas al te zeer te beschadigen.

Voor een strak begin- en eindresultaat worden handmatig of via gps-Isobus eerst de afzonderlijke schoffelelementen hydraulisch geheven. Daarna volgt de gehele hefinrichting. De Venterra-schoffelmachine heeft onder de schoffels dan 50 cm bodemvrijheid.

Hybride machine

De machine is uitgerust met spuitdopjes boven de gewasrijen. Daarmee kan de Venterra in de rij het onkruid aanpakken waar de schoffels niet bij kunnen. De machine bespuit strookjes van zo’n 10 cm. “Je kunt het een hybride machine noemen voor een gecombineerde mechanische en chemische aanpak van het onkruid”, zegt Erwin Tessers, productmanager schoffeltechniek van importeur Kamps de Wild. “Echt 100% mechanisch kan nog niet. Hoe je het ook wendt of keert, in de rij en vlak daartegenaan mis je met de schoffel onkruidjes.”

Schmotzer, weliswaar nog in eigen kleuren, is al enige tijd volledig onderdeel van Amazone. De geïntegreerde software bestaat uit Amazone-componenten.

Auteur: Leo Tholhuijsen

De Schmotzer Venterra-schoffel.

De elementen van de Schmotzer Ventura-precisieschoffel zijn per rij afzonderlijk uit te heffen.

De camera op de Schmotzer Venterra-precisieschoffel werkt nauwkeurig bij een snelheid van 4 tot 9 km/u.

Met de spuitdopjes boven de gewasrijen pakt de Venterra in de rij het onkruid aan waar de schoffels niet bij kunnen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

New Holland stopt met verkoop van ploegen

New Holland stopt met de verkoop van ploegen en heeft de Zweedse fabriek verkocht. Een Duits bedrijf heeft de ploegenfabriek overgenomen.
Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Afbeelding artikel

Lemken-camerabesturing via iQblue Weeder op één Isobus-terminal

Met de software iQblue Weeder is Lemken er in geslaagd de complete Isobus-besturing van de schoffelmachine op één scherm weer te...
Beheer
WP Admin