Terug naar nieuwsoverzicht

Primeur: eerste Arcusin Forstack-stapelwagen in Nederland

Loonbedrijf Boven in Finsterwolde (Gr.) pakt met de Arcusin Forstrack-stapelwagen vlot strobalen op. Na de stapelwagen in 2020 uitvoerig te hebben getest, gebruikt de loonwerker deze nu voor het tweede seizoen. - Foto's: Michel Velderman

In amper een uur tijd 250 strobalen stapelen, is voor loonbedrijf Boven in Finsterwolde (Gr.) een koud kunstje. Sinds het bedrijf de beschikking heeft over een Arcusin Forstack-stapelwagen gaat het stapelen van strobalen voorspoedig.

De Arcusin Forstack-stapelwagen die grote vierkante strobalen stapelt bij loonbedrijf Boven, is geen alledaagse machine. Deze wagen is tot nu de enige die in Nederland is afgeleverd. De Forstack 8.12 van de Spaanse machinefabrikant Arcusin is geleverd door LMB A. de Bruin uit Steenbergen (Zld.).

Na de stapelwagen in 2020 uitvoerig te hebben getest, gebruikt Boven deze nu voor het tweede seizoen. De kleibodem is keihard geworden door de droogte. De trekker met de Arcusin Forstack-wagen rijdt daardoor vlot over het perceel.

Tekst gaat verder onder de foto

Deze Arcusin Forstrack-stapelwagen is de eerste die in Nederland is afgeleverd. De Spaanse fabrikant heeft de wagen ontwikkeld voor het oppakken van grote vierkante stro- en hooibalen.

Deze Arcusin Forstrack-stapelwagen is de eerste die in Nederland is afgeleverd. De Spaanse fabrikant heeft de wagen ontwikkeld voor het oppakken van grote vierkante stro- en hooibalen.

100 pk sterke trekker voldoende

“We gebruiken de stapelwagen alleen om stropakken op te stapelen tijdens de stro-oogst”, vertelt Rolf van Dijk, medewerker van loonbedrijf Boven. Hooibalen stapelen kan volgens hem ook. Dan stapelt de wagen drie pakken op elkaar.

De Forstack-stapelwagen laat de strobalen automatisch zakken en zet de pakken op de grond. Van Dijk: “Het scheelt enorm veel tijd, want de wagen stapelt 250 pakken per uur. Hij kan twee Krone-grootpakpersen bijhouden. We hebben er een 160 pk sterke Fendt 516-trekker voor staan, maar eigenlijk is een 100 pk sterke trekker al genoeg.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Arcusin Forstrack heeft een capaciteit van 250 strobalen per uur. Loonbedrijf Boven heeft er een 160 pk sterke Fendt 516-trekker voor staan. Een 100 pk-trekker is volgens de loonwerker eigenlijk al voldoende.

De Arcusin Forstrack heeft een capaciteit van 250 strobalen per uur. Loonbedrijf Boven heeft er een 160 pk sterke Fendt 516-trekker voor staan. Een 100 pk-trekker is volgens de loonwerker eigenlijk al voldoende.

Stropakken niet in folie gewikkeld

De balen zijn niet gewikkeld met folie omdat ijzeren pennen het stro indrukken om de baal op te pakken. De ijzeren pennen zouden de folie immers vernielen.

Normaliter laadt de loonwerker met verreikers. Omdat het stro in de baal zeer kort is gesneden (2,50 cm lengte), gaat het laden met een verreiker niet eenvoudig. De balen zijn dan niet stevig en stabiel meer. Het voordeel van de Forstack-stapelwagen is volgens Van Dijk dat de pakken beter in vorm blijven. Met een shovel en een klem worden de balen vervolgens op een wagen gezet voor verder transport.

Grote vierkante brede balen

De Forstack-stapelwagen van de Spaanse fabrikant Arcusin is ontwikkeld voor het oppakken van grote vierkante stro- en hooibalen met een breedte van 70 tot 90 cm. “In een vlot tempo en afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de baal kun je drie tot vijf strobalen oppakken”, zegt Ad de Bruin van importeur Steenbergen. De Arcusin Forstack-stapelwagen is leverbaar vanaf € 44.000.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Autonoom balen verzamelen met Vermeer

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken VarioPack ondergrondpakker nu met halfgedragen frame

De Duitse machinefabrikant Lemken introduceert een nieuw halfgedragen frame voor de getrokken ondergrondpakker VarioPack.
Afbeelding artikel

Amazone: 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Voor gedragen en grote getrokken kunstmeststrooiers past Amazone sinds modeljaar 2022 een nieuw lakproces toe. Daarmee biedt Amazone nu 7 jaar...
Afbeelding artikel

Fendt test prototype waterstoftrekkers

Fendt test net over de Duitse grens prototype waterstoftrekkers. Het zou gaan om vier prototypes, die momenteel op testboerderijen worden getest....
Beheer
WP Admin