Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw werktuig Grinder voor ondiepe stoppel- en grondbewerking

De Grinder is volgens de onderzoekers van de hogeschool in Keulen (D.) lichter en kleiner dan gangbare machines en heeft minder vermogen van de trekker nodig. - Foto's: Hogeschool van Keulen

Werktuig Grinder werkt gewasresten als graan, koolzaad en maisstoppels onder door ondiepe grondbewerking. Volgens onderzoekers van de hogeschool in Keulen (D.) werkt de Grinder slechts enkele centimeters diep.

Voor de ontwikkeling van het werktuig werken het Instituut voor Bouw- en Landbouwmachinetechnologie van de technische hogeschool en de bedrijven Seed2soil en Saphir Maschinenbau samen in het Grinder-project.

Doel van het project is om strorot te versnellen en zoveel mogelijk (onkruid)zaden te laten ontkiemen. De ontkiemende planten worden vervolgens vernietigd of uit de grond getrokken en op de bodem gelegd, waar ze vervolgens uitdrogen. Zo belemmeren ze de groei van het volgende gewas niet. Deze manier van werken vermindert ook het risico op infectieziekten en plagen.

Maximale werkdiepte van 2 cm

Bestaande stoppel- en grondbewerkingssystemen zijn in de praktijk soms groot en zwaar. Dat vergt veel vermogen van een trekker. De Grinder zou lichter en kleiner zijn dan bestaande systemen. Het werktuig is uitgerust met messen die tegelijkertijd maaien en versnipperen.

De huidige machines voor grondbewerking werken doorgaans plantenresten 5 tot 7 cm in de grond. De Grinder werkt slechts enkele centimeters diep. Het onderzoeksteam richt zich op het behalen van een maximale werkdiepte van 2 cm over de volledige breedte van het werktuig.

Testen in de praktijk

Onderzoekers van de hogeschool in Keulen testen de Grinder in het veld.

Onderzoekers van de hogeschool in Keulen testen de Grinder in het veld.

In veldproeven hebben de onderzoekers de Grinder vergeleken met werktuigen als een cultivator of schijveneg. Deze worden meestal gebruikt voor stoppelbewerking. Uit de proeven blijkt volgens de onderzoekers dat de Grinder de zaden en oogstresten die op het veld achterblijven, veel ondieper de grond inwerkt dan de bestaande stoppel- en grondbewerkingssystemen.

“We hebben de gewenste maximale werkdiepte al bereikt”, zegt onderzoeker Phillip Müller. “De Grinder werkt bovendien efficiënter dan een conventioneel werktuig. Dat blijkt wel uit het brandstofverbruik van de trekker.”

Auteur: René Groeneveld

Ben je van plan een tweedehands ploeg te kopen? Neem een kijkje op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Van Werven bouwt nieuwe diepploeg met sterkere constructie

Een versleten diepploeg was de reden voor Van Werven Infra & Recycling om een nieuwe, sterkere diepploeg te produceren.
Afbeelding artikel

Ploegen of spitten; welke grondbewerking levert meer mais op?

Groeikracht concludeert dat spitten een prima alternatief is voor ploegen als hoofdgrondbewerking in de teelt van mais.
Afbeelding artikel

Ploeg Pöttinger Servo 45S Plus bewijst zich in de praktijk

Heeft de Pottinger Servo 45S Plus zijn beloftes waargemaakt? Gebruikte ploeg kopen? Lees de tips.
Beheer
WP Admin