Terug naar nieuwsoverzicht

Hybride Nucrop-techniek is alternatief voor chemisch afdoden

De Nucrop-techniek onderscheidt zich van andere elektrische loofdodingstechnieken door de combinatie van stroom met een voorbehandeling met geleidende vloeistof. - Foto's: Nucrop

Chemisch aardappelloof doden staat in een slecht daglicht en gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen van de markt. Uit proeven blijkt dat de hybride Nucrop-techniek met stroom en een geleidingsvloeistof even goed, zo niet beter presteert dan andere chemische en mechanische loofdodingsopties. Een impressie.

Het Nucrop-systeem is ontwikkeld door crop.zone, een Duits agrotechnologiebedrijf. Het werkt samen met Nufarm, een Australisch gewasbeschermingsbedrijf. Kamps de Wild uit Zevenaar (Gld.), importeur van de merken Claas, Amazone en Schmotzer, startte dit jaar met de verkoop en ondersteuning van het merk Nucrop in Nederland.

Elektrische onkruidbestrijding c.q. loofdoding is niet nieuw. Nucrop onderscheidt zich echter door de combinatie van stroom met een voorbehandeling met geleidende vloeistof. De gepatenteerde, niet-toxische vloeibare Volt.fuel bevat stikstof en een fosfaatvrij mineraal. Een spuit in de fronthef verdeelt de vloeistof. Er loopt een wettelijke goedkeuringsprocedure voor gebruik door biologische telers.

Tekst gaat verder onder de video

Geleidende vloeistof is de sleutel

Het groen bevochtigen met gewoon zoet water is niet effectief. Water heeft geen hoog geleidingsvermogen en maakt de planten niet goed nat. De belangrijkste eigenschap van Volt.fuel is het vermogen om de elektrische weerstand te verminderen. Dat verhoogt de efficiëntie sterk. Voor aardappelen dien je 10 liter/ha toe, 1 op 30 verdund in water. Zo verspuit je 300 liter/ha bij een rijsnelheid van maximaal 8 km/u.

De aftakas drijft een generator aan met 187 pk (140 kW) mechanische energie, die wordt omgezet in 112 kW driefasen elektrische voeding. Een transformator zet dit om in 2.000 tot 5.000 volt, die wordt verdeeld door maximaal 16 eenheden van 75 centimeter breed en 1 meter lang. Deze bevatten een set negatieve en positieve geleiders. Elke eenheid kan tot 7kW afgeven, afhankelijk van de trekker en de elektrische geleiding van de planten. Als de grond droog is en/of er is weinig loof, dan wordt het vermogen door de stroomeenheden aangepast aan de behoeften.

Tekst gaat verder onder de foto

De tot 16 elektrificerende elementen van 75 centimeter breed en 1 meter lang bevatten een set negatieve en positieve geleiders. Die kunnen tot 10 kW per meter afleveren, afhankelijk van de gewasbiomassa.

De tot 16 elektrificerende elementen van 75 centimeter breed en 1 meter lang bevatten een set negatieve en positieve geleiders. Die kunnen tot 10 kW per meter afleveren, afhankelijk van de gewasbiomassa.

Dankzij de geleidende vloeistof kan Nucrop zijn taak uitvoeren bij de genoemde 2.000 tot 5.000 volt. Dat is een stuk minder dan andere ontwerpen, die vaak werken met spanningen van 7.000V tot 15.000 volt. Dit vertaalt zich in een vermogensbehoefte bij Nucrop van maximaal 10kW/meter, vergeleken met 50 tot 65kW/meter bij de concurrentie.

Tekst gaat verder onder de foto

De sleutel tot het verminderen van de elektrische weerstand - nodig voor een goed resultaat - is het aanbrengen van een gepatenteerde geleidende vloeistof.

De sleutel tot het verminderen van de elektrische weerstand – nodig voor een goed resultaat – is het aanbrengen van een gepatenteerde geleidende vloeistof.

Andere overwegingen

Naast loofdoding in aardappelen komen er tests en ontwikkelingen voor andere toepassingen. Denk aan doden van volggewassen of groenbemesters, maken van een vals zaaibed, onkruidbestrijding tussen rijen, en onkruidbestrijding op rijsporen. Het potentieel van Nucrop is erkend door John Deere, dat onlangs crop.zone als partner toevoegde aan zijn 2022 Start-up Collaborator-programma.

Telers moeten er bij loofdoding niet alleen zorgen dat de toppen effectief worden vernietigd, maar ook dat de plant snel afsterft. Zo blijven de knollen stevig en schadevrij. Te laat afbranden geeft risico op een infectie met phytophthora of virusoverdracht door bladluizen, die worden aangetrokken door het overblijvende groene materiaal. Met name pootaardappeltelers vrezen bij klepelen dat infecties met bacteriële ziekten kunnen worden verspreid. Dit alternatief vereist ook veel vermogen en brandstof.

Een ander probleem met klepelen is de relatief beperkte werkbreedte, waardoor je niet vanaf rijpaden kunt werken. Als je over de aardappelen rijdt, kunnen knollen beschadigd raken.

Uit veldproeven blijkt dat het loof onmiddellijk begint te verwelken wanneer de Nucrop is gepasseerd. De elektrische stroom vernietigt de vaatbundels en cellen in de bladeren, waardoor de watertoevoer stilvalt. Je ziet al direct na de behandeling effect, en in zeven tot 21 dagen – afhankelijk van weer, biomassa en rijpheid – sterft het loof af. Dit is vergelijkbaar aan andere methoden.

Tekst gaat verder onder de foto

De elektrische stroom die Nucrop afgeeft, vernietigt de transportbundels en cellen in de bladeren. Het aardappelloof verwelkt onmiddellijk na passage van de machine.

De elektrische stroom die Nucrop afgeeft, vernietigt de transportbundels en cellen in de bladeren. Het aardappelloof verwelkt onmiddellijk na passage van de machine.

Geen nadelige effecten

Proeven in Nederland en Duitsland in 2021 tonen aan dat deze elektrificatie geen nadelig effect heeft op bodemleven, regenwormen, zaadontkieming of verwerkingskwaliteit van de aardappelen. Er is geen giftigheid voor regenwormen vastgesteld, zelfs niet bij hogere blootstellingsniveaus in de bovenste bodemlaag. Bij deze tests plaatsten onderzoekers op twee proeflocaties her en der 30 regenwormen in de aardappelrij, op 10 tot 15 centimeter diepte. Na alle behandelingen met de Nucrop vonden de onderzoekers na 30 dagen gemiddeld 29,15 respectievelijk 30,2 levende en geen dode regenwormen terug. De verschillen ontstaan waarschijnlijk door foutjes in de telling of ontsnappingen.

Onderzoekers bekeken ook de kiemkracht van vier variëteiten pootaardappelen na gebruik van de Nucrop, vergeleken met chemisch loofdoden als referentie (100%). Challenger, Fontane, Ramos en Innovator scoorden na elektrificatie 94% tot 110%, dus de techniek heeft geen invloed op de kiemkracht. Bij kiemtijd-testen varieerden de resultaten van met Nucrop behandelde percelen van 90% tot 123%. Ook dit wijst erop dat er geen negatieve invloed is, vooral niet bij gebruik van hoge doseringen van een Nucrop-behandeling.

Wat de bakkwaliteit betreft, vonden de onderzoekers evenmin verschillen met chemische loofdoding. Er was geen reactie op de behandelingsintensiteit, en uit de proeven blijkt dat de bakkwaliteit niet achteruitgaat bij het Nucrop-procédé. Die blijft gehandhaafd of verbetert zelfs licht – vooral bij frietaardappelen.

Uitgebreide proeven in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland met meer dan dertig aardappelvariëteiten bevestigen de resultaten. Al het loof kon meestal worden gedood met één Nucrop-behandeling, in zeldzamere gevallen met twee. Proeven in de moeilijkere variëteiten wijzen uit dat Nucrop minder nabehandeling nodig heeft dan de chemische aanpak. Zelfs voor parameters die belangrijk zijn voor de fritesindustrie, zoals precursoren van acrylamide, bleek Nucrop geen negatieve invloed te hebben op de aardappelkwaliteit.

Auteur: Mick Roberts

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Afbeelding artikel

Italianen ontwikkelen autonome e-trekker met verlengsnoer

Het Italiaanse OXE-E ontwikkelt een 100% elektrisch aangedreven trekker voor zwaar veldwerk, gevoed via een verlengsnoer.
Afbeelding artikel

Nieuwe volledig elektrische trekker van Case IH: Farmall 75C Electric

Machinefabrikant Case IH presenteerde zijn geheel nieuwe elektrische trekker Farmall 75C Electric op de Farm Progress Show in Decatur (VS).
Beheer
WP Admin