Terug naar nieuwsoverzicht

Prototype trekker rijdt op ammoniak

Amogy ontwikkelde een prototype trekker die rijdt op ammoniak. Als basis dient een John Deere-trekker. Foto’s: Bryan Banducci, Video: Amogy.

Het specialistische Amerikaanse bedrijf Amogy demonstreerde een John Deere-trekker die rijdt op ammoniak.

Het Amerikaanse startup-bedrijf Amogy Inc. is een pionier in emissievrije aandrijftechniek met ammoniak, en laat weten erin geslaagd te zijn om een John Deere-trekker uit te rusten met emissievrije ammoniak-aandrijving.

Hybride brandstofcel

Amogy’s integreerde de krachtbron in een 100 kW sterke John Deere-trekker. De trekker is hiertoe uitgerust met een vloeistoftank waarin de vloeibare ammoniak wordt opgeslagen, en een hybride brandstofcel die de ammoniak (NH3) als energiedrager omzet tot waterstof (H2). Een brandstofcel zet vervolgens de waterstof om in elektriciteit. De demotrekker zou volgens de startup ruim 6 uur milde werkzaamheden kunnen uitvoeren op één tankbeurt. Dat zou grofweg de helft van een range van één dieseltank zijn, en volgens Amogy is het vijfmaal zoveel als de energiedichtheid van een accu en driemaal de energiedichtheid van waterstof. Volgens Amogy is het tanken van het vloeibare ammoniak snel en veilig, net als het tanken van gas en diesel. Amogy laat weten dat ammoniak geen ontvlambare of explosieve chemische stof is, maar wel giftig. Daarom is de energiedrager volgens hen niet geschikt voor consumentenvoertuigen, en richt Amogy zich tot bedrijfsvoertuigen.

Lees verder onder de foto

De trekker is uitgerust met een vloeistoftank waarin de vloeibare ammoniak wordt opgeslagen, en een hybride brandstofcel.

De trekker is uitgerust met een vloeistoftank waarin de vloeibare ammoniak wordt opgeslagen, en een hybride brandstofcel.

Nog niet leverbaar

Het startup bedrijf Amogy zegt tegen nieuwsmedium Clean Technica dat het bedrijf in 2024 of 2025 een Amogy-product commercieel denkt te kunnen verkopen, en verwacht te beginnen in de maritieme sector – op zee dus.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Grimme EVO 280 met grotere non-stop bunker

Voor seizoen 2022 kan Grimme de EVO 280-getrokken tweerijïge bunkerrooier nu ook met een 7,5-tons non-stop bunker leveren. Eerder was dat...
Afbeelding artikel

Vicon komt met bredere schudder

Vicon breidt zijn Fanex-schudderserie uit met een nieuw topmodel. De Fanex 1564C heeft een werkbreedte van 15,6 meter. Het huidige topmodel...
Afbeelding artikel

Prios is de nieuwe pootmachine voor 2023

De zwanenhals en een loopbrug over de hele breedte van de pootmachine zijn op het oog de eerste belangrijke verschillen van...
Beheer
WP Admin