Terug naar nieuwsoverzicht

Primeur: ridderzuring te lijf met drone en veldrobot

De drone detecteert ridderzuringplanten. Het prototype van de WeedAway-robot spoort de planten autonoom op, waarna hij ze plaatsspecifiek bestrijdt met een herbicide. - Foto: WeedAway

Onder de rook van Groningen werken vier specialisten aan een veldrobot voor het bestrijden van ridderzuring in grasland en andere onkruiden in rijenteelten.

Vier specialisten met elk een verschillende achtergrond hebben zich verenigd in start-up WeedAway. Samen ontwikkelen ze een veldrobot onder dezelfde naam. Het 20 kilo lichte autonome voertuig kan geautomatiseerd ridderzuring in grasland bestrijden, nadat de planten door een drone zijn gedetecteerd en in een taakkaart zijn verwerkt. De robot spoort die ridderzuringplanten vervolgens autonoom op, waarna hij ze plaatsspecifiek bestrijdt met een herbicide.

In tweede instantie kijkt het bedrijf naar rijenteelten als valeriaan en uien en in derde instantie ook naar strokenteelten. Voor alle toepassingen is elektrocutie (taseren) van onkruiden in onderzoek. Laser is de derde bestrijdingstechnologie die wordt getest.

Tekst gaat verder onder de video

Autonoom en zelfvoorzienend

De WeedAway-veldrobot is duidelijk nog een prototype, maar de uiteindelijke werking is goed zichtbaar. Het toont de wijze van onkruidopsporing, -herkenning en -bestrijding. De onderdelen laten zien welke keuzes zijn gemaakt. Zo komt de energie voor een volle dag (24 uur) werken van een hoog capaciteit zonnepaneel, waarvan ook de afmetingen van het voertuig zijn afgeleid. Vier ‘gewone’ accu’s zorgen niet alleen voor 48 volt boordspanning maar ook voor de opslag van zonne-energie.

De accu’s drijven twee kleine, smalle en verend opgehangen achterwielen met geïntegreerde wielmotoren aan. De twee voorwielen, nu nog kruiwagenwielen, zijn gestuurd. De uiteindelijke voor- en achterwielen worden groter en voor toepassingen in akkerbouwgewassen straks ook alle vier gestuurd.

Achter het voorpaneel zit een gevoelige sensor die de robot laat stoppen zodra deze ergens tegenaan rijdt. Tot dat moment houden ultrasoonsensoren op de hoeken van het kleine voertuig de omgeving in de gaten. Onder het zonnepaneel zit de eigenlijke techniek verstopt.

Compacte camera verifieert gewas

Centraal is er een compacte RGB-camera. Deze maakt van elke gevonden ridderzuringplant een foto om te verifiëren of het algoritme zijn werk goed heeft gedaan: is het echt een ridderzuringplant? Als dat zo is, blijft de robot nog even stilstaan om – afhankelijk van de positie van het onkruid – één of meer van de negen spuitdopjes te activeren.

Naast de centrale camera hangen links en rechts twee identieke camera’s onder een hoek. Deze zijn bedoeld om in een gewas als uien zekerheid in te bouwen tijdens het herkennen van onkruiden. De huidige negen spuitdopjes worden uiteindelijk vervangen door een spuitdop die vrij kan bewegen in het horizontale vlak en zo elke willekeurige positie onder het voertuig kan aannemen.

Tekst gaat verder onder de foto

De compacte en betaalbare standaard RGB-camera maakt van elke ridderzuringplant op de taakkaart een foto om te verifiëren of het algoritme zijn werk goed heeft gedaan. Alle foto’s komen in een online bibliotheek terecht.

De compacte en betaalbare standaard RGB-camera maakt van elke ridderzuringplant op de taakkaart een foto om te verifiëren of het algoritme zijn werk goed heeft gedaan. Alle foto’s komen in een online bibliotheek terecht. – Foto: René Koerhuis

WeedAway-veldrobot verkrijgbaar vanaf € 30.000

WeedAway verwacht in de landbouw vooral interesse bij loonwerkers voor de veldrobot. De vanafprijs is € 30.000. Voor de taakkaarten voor het bestrijden van ridderzuring is een dronevlucht noodzakelijk. Dat kan bedrijf ABdrone verzorgen à € 50/ha met een minimum van 10 ha. De elfde en volgende hectares kosten vervolgens € 35/ha. Dit bedrag is inclusief het aanmaken van de taakkaarten.

WeedAway er inmiddels bijna in geslaagd om tien betalende klanten te vinden. Zij zijn mede van belang voor de financiering van verdere ontwikkelingen in 2022. Het doel is om in 2023 een eerste (gelimiteerde) productieserie op de markt te brengen.

Auteur: René Koerhuis

Het prototype veldrobot is vooral bedoeld om de technologie mobiel te krijgen en te testen. Zo zijn de wielen nog (veel) kleiner dan gepland en is ook het uiterlijk nog niet definitief. - Foto's: René Koerhuis

De WeedAway-veldrobot is volledig elektrisch. Dat geldt ook voor de individuele wielaandrijving van beide achterwielen.

Nadat vastgesteld is dat de beoogde ridderzuringplant ook echt een ridderzuringplant is, wordt een van de negen spuitdopjes geactiveerd. Ze leveren een spuitkegel op die op de grond zo’n 30 cm groot is.

Op elke hoek van het voertuig zit een ultrasoonsensor die de omgeving in de gaten houdt.

De vier mannen achter de WeedAway veldrobot met v.l.n.r. Leks Bolderdijk, René Bultje, Gert Maneschijn en Alfred Velthuis. - Foto: WeedAway

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

De eerste tekenen van overnames en investeringen zijn zichtbaar op de nog jonge markt van autonome veldrobots.
Afbeelding artikel

Lemken neemt aandeel in softwarebedrijf Track32

Lemken en Track32 werkten al eerder samen bij de ontwikkeling van software voor de cameragestuurde IC Weeder AI-schoffels.
Afbeelding artikel

Gaëtan Severac (Gofar): ‘Boeren tonen gerichte interesse in veldrobots’

Gaëtan Severac, voorzitter van Global Organisation For Agricultural Robotics (Gofar), merkt op dat boeren voor het eerst gericht naar veldrobots vragen.
Beheer
WP Admin