Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Marco Braakman

TREKKER-lezer Marco Braakman: "De Case IH 1455 XL valt goed op. Ik heb de trekker mooi metallic gespoten, rood met zwart, en er grote banden onder gezet. Het is een aparte verschijning!” - Foto: Jan Willem van Vliet

Marco Braakman, machine-operator in de waterbouw, heeft een eigen youngtimer, een Case IH 1455 XL. Die zet hij af en toe in bij boeren in de buurt, tijdens de oogst voor de aardappelkipper.

Je bent net terug van zes weken werk in Denemarken, en nu met vakantie? Leg eens uit!

“Ik werk voor mijn baas, Snijder in Hoorn (N.-H.), veel aan projecten in het buitenland. Om het heen en weer reizen wat in de hand te houden, gaat dat op de huidige klus met zes weken op, zes weken af. Deze zes weken gebruik ik voor hobby’s en een verre vakantie.”

Met welke klus ben je nu mee bezig?

“We zijn de golfbrekers aan het verlengen bij de haven van Rønne, op Bornholm. Dat is een Deens eiland ten zuiden van Zweden. Vanuit die haven bouwen ze een windmolenpark op zee, en daarvoor moet de havencapaciteit worden opgevoerd. Ik leg met een aangepaste 200-tons long reach graafmachine de aangevoerde rotsblokken op hun plaats. Eigenlijk ben ik ‘stratenmaker op zee’, ha ha.”

Interessant werk?

“Als leek denk je dat misschien niet meteen, maar het is technisch een precisieklus. Je begint door onder water een stevig bed aan te leggen als fundering. Vanaf de vaste wal rijden we dan stenen en rotsblokken met dumpers naar de werkplek. Mijn taak is om een mooie dam te bouwen. Ik moet de mooie, zware (en duurste) stenen aan de buitenkant houden om een goede afgewerkte zeewering te krijgen. Blokken tot wel 25 ton. Gaat tegenwoordig met gps, heel precies. Het kleinere, goedkopere materiaal moet ik midden/binnen in het dijklichaam kwijt.”

Nog lang zoet mee?

“We doen zo’n 20 meter per week, twaalf uur op en twaalf uur af en dat zeven dagen per week. Ik denk dat we in de zomer klaar zijn.”

Hoe leer je dit soort werk te doen?

“Ik heb na mijn opleiding landbouwmechanisatie nog de machinistenschool gedaan. Maar dat is puur de basis, je leert het klappen van de zweep echt bij een baas in de praktijk, van de oude rotten. Vroeger zat ik bij een loonwerker op een sloophouthakselaar, voor het recyclen van bouwafval in heel Europa. Ik heb een prachtig beroep. Ik ben op veel mooie plekken over de hele wereld geweest, Canada, Costa Rica, Ascension, om er een paar te noemen. Het is een avontuurlijk leven.”

Veel bouwmachines dus. Heb je ook interesse in trekkers?

“Zeker wel, altijd al gehad! In 2011 een eigen youngtimer gekocht, een Case IH 1455 XL. Kende ik van mijn eerste baas, die had een 1255 XL, en daar heb ik er een zwak voor gekregen. Mijn 1455 XL heb ik intussen geheel gerestaureerd.”

Ja, je moet wat als je zes weken vrij hebt… En nu staat je Case IH 1455 XL mooi te wezen?

“Hij mag af en toe ook werken hoor. Boeren helpen in de buurt, bijvoorbeeld met de oogst voor de aardappelkipper. Of voorjaarswerk met de cultivator. En ik doe vrijwilligerswerk, zoals strobalentransport voor motorraces. Daarnaast probeer ik altijd mee te doen aan de TSTL, de Achterhoekse Tractorsterrit. Daar ben ik de enige die van zo ver komt. Hobbymatig werk ik al vele jaren voor de Zwarte Cross-organisatie. De trekker is dan een handig hulpmiddel. De Case valt goed op, ik heb hem mooi metallic gespoten, rood met zwart, en er grote banden onder gezet. Het is een aparte verschijning!”

Bekijk meer trekkermodellen van Case IH op Trekkeronline

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Bert Haikens

TREKKER-lezer Bert Haikens is akkerbouwer met een wel heel bijzondere loonwerktak: het onderhoud van golfbanen.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Pieter Breebaart

TREKKER-lezer Pieter Breebaart werkt als agrarisch medewerker met een trekker en een heftruck in de tulpenteelt.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Gerrit Aantjes

Veehouder en loonwerker Gerrit Aantjes werkt op zijn bedrijf graag met Case IH. Er zijn zo'n 15 trekkers, ook New Holland...
Beheer
WP Admin