fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Claas Terranimo-tool waarschuwt chauffeur voor bodemverdichting

De Claas Terranimo-tool waarschuwt de trekkerchauffeur voor bodemverdichting. De tool gebruikt de data uit het Cemos-assistentiesysteem. In dat systeem voert de chauffeur bodemtype en bodemconditie in evenals aslast en bandenspanning. Die data worden gekoppeld aan Terranimo. - Foto: Stephan Bayer

De Duitse machinefabrikant Claas integreert een tool in zijn Cemos-assistentiesysteem om de bodem te sparen tijdens het trekkerrijden. De Terranimo-tool waarschuwt de chauffeur wanneer er kans is op bodemverdichting.

Als er een kans is op bodemverdichting, krijgt de trekkerchauffeur via het Cemos-systeem een melding op de terminal. De chauffeur kan dan twee dingen doen; hij kan doorrijden met kans op bodemverdichting of hij tikt met zijn vinger op het beeldscherm en wijzigt de bandenspanning.

Vanuit de cabine verhoogt of verlaagt de chauffeur vervolgens de bandendruk van de voor- en/of achteras. Is de bandendruk op orde dan waarschuwt de Terranimo-tool niet meer voor eventuele bodemverdichting.

Data combineren

Cemos baseert de waarschuwing op basis van verschillende data die in decennia zijn verzameld. Deze data worden gecombineerd met de parameters die beschikbaar zijn in Cemos voor trekkers. Denk daarbij aan de grondsoort (zand, klei, löss, leem), de bodemomstandigheden (droog of nat), de werkdiepte, de conditie van het te bewerken land (onbewerkt, vlak) en de bandensoort.

Terranimo-tool in zomer 2022 verkrijgbaar

Vanaf zomer 2022 installeert de Claas de Terranimo-tool in het Cemos-pakket voor de nieuwe trekkers. Ook bij de oudere modellen kan de tool worden toegevoegd.

Voor deze innovatie ontving machinefabrikant Claas een zilveren medaille van de Agritechnica Innovation-commissie. De medaille wordt uitgereikt op de DLG Feldtage (14-16 juni).

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zetor onthult nieuwe 6-serie in Tsjechië

Trekkerfabrikant Zetor heeft vorige week op landbouwbeurs Techagro een nieuwe 6-trekkerserie getoond. Er zijn nog weinig details bekend.
Afbeelding artikel

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

Stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende machineprijzen veroorzaakt een flinke daling in de trekkerverkoop in Italië.
Afbeelding artikel

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

Nexat heeft samen met Amazone een nieuwe kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. Het prototype wordt nu getest.
Beheer
WP Admin