Terug naar nieuwsoverzicht

Claas Terranimo-tool waarschuwt chauffeur voor bodemverdichting

De Claas Terranimo-tool waarschuwt de trekkerchauffeur voor bodemverdichting. De tool gebruikt de data uit het Cemos-assistentiesysteem. In dat systeem voert de chauffeur bodemtype en bodemconditie in evenals aslast en bandenspanning. Die data worden gekoppeld aan Terranimo. - Foto: Stephan Bayer

De Duitse machinefabrikant Claas integreert een tool in zijn Cemos-assistentiesysteem om de bodem te sparen tijdens het trekkerrijden. De Terranimo-tool waarschuwt de chauffeur wanneer er kans is op bodemverdichting.

Als er een kans is op bodemverdichting, krijgt de trekkerchauffeur via het Cemos-systeem een melding op de terminal. De chauffeur kan dan twee dingen doen; hij kan doorrijden met kans op bodemverdichting of hij tikt met zijn vinger op het beeldscherm en wijzigt de bandenspanning.

Vanuit de cabine verhoogt of verlaagt de chauffeur vervolgens de bandendruk van de voor- en/of achteras. Is de bandendruk op orde dan waarschuwt de Terranimo-tool niet meer voor eventuele bodemverdichting.

Data combineren

Cemos baseert de waarschuwing op basis van verschillende data die in decennia zijn verzameld. Deze data worden gecombineerd met de parameters die beschikbaar zijn in Cemos voor trekkers. Denk daarbij aan de grondsoort (zand, klei, löss, leem), de bodemomstandigheden (droog of nat), de werkdiepte, de conditie van het te bewerken land (onbewerkt, vlak) en de bandensoort.

Terranimo-tool in zomer 2022 verkrijgbaar

Vanaf zomer 2022 installeert de Claas de Terranimo-tool in het Cemos-pakket voor de nieuwe trekkers. Ook bij de oudere modellen kan de tool worden toegevoegd.

Voor deze innovatie ontving machinefabrikant Claas een zilveren medaille van de Agritechnica Innovation-commissie. De medaille wordt uitgereikt op de DLG Feldtage (14-16 juni).

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Belarus-trekker met Fase V-motor in Nederland

Belarus-importeur Andela toont op Landbouwbeurs Leeuwarden een nieuw type Belarus, met onder de motorkap een moderne 95 pk sterke Caterpillar Fase...
Afbeelding artikel

Nieuw topmodel Steyr Absolut CVT met 280 pk

Steyr heeft een nieuw topmodel gebouwd met 280 pk voor gebruikers die meer vermogen willen: de Steyr Absolut 6280 CVT.
Afbeelding artikel

Goldoni koopt 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren

Goldoni Keestrack heeft een overeenkomst gesloten met Hyundai Doosan Infracore voor de levering van 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren.
Beheer
WP Admin