fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Varkenshouder gebruikt Manitou-verreiker voor alle klussen

Varkenshouder Jan Kreuger gebruikt sinds 2019 de Manitou MLT 741-140 V+ op zijn bedrijf. “Deze verreiker met een mast van 7 meter en 140 pk sterke motor past het best bij ons." - Foto: Manitou

De verreiker is super wendbaar, tilt meer dan 4 ton, trekt als de beste en heeft een enorme olieopbrengst. Deze eigenschappen maken dat varkenshouder Jan Kreuger uitermate tevreden is over zijn Manitou-verreiker. Naast het instrooien van de zeugenstal, gebruikt hij de machine voor tal van klussen op zijn bedrijf.

De verreiker, een Manitou MLT 741-140 V+, is niet meer weg te denken op het varkensbedrijf van vader Jaap en zoon Jan Kreuger in Woerden (U.).

De eerste verreiker kwam in 2008 op de boerderij. “We gingen in eigen beheer een nieuwe vleesvarkensstal bouwen en het leek ons handig om daar een verreiker bij te hebben”, vertelt Jan Kreuger. “We dachten eerst aan huren, maar kochten uiteindelijk een nieuwe machine met terugkoopgarantie van Manitou-dealer VMS in Nieuwkoop.” Na de bouw van de varkensstal verkocht Kreuger de verreiker weer. “We hadden al wel in de gaten gekregen dat zo’n machine verrekte handig kan zijn bij allerhande klussen op een varkensbedrijf.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Manitou

Jan Kreuger bij zijn Manitou MLT 741-140 V+. Hij gebruikt de verreiker voor allerlei klussen op zijn varkensbedrijf. – Foto: Manitou

Met de verreiker op pad

Toen de varkenshouders in 2010 opnieuw bouwplannen hadden, kwam er weer een verreiker. ‘Toen hebben we bewust voor een landbouwuitvoering gekozen, omdat we de machine wilden blijven gebruiken”, zegt Jan. Naast het werk op het varkensbedrijf verhuurt hij zichzelf als zzp’er en gaat daarbij regelmatig met de verreiker op pad.

Sinds 2016 huisvest Kreuger dragende zeugen in grote groepen op stro. De varkenshouders gebruiken de verreiker voor de aanvoer van grote strobalen, en het instrooien van de hokken met een stroblazer voorop de verreiker.

Sinds 2019 gebruikt Kreuger de Manitou MLT 741-140 V+ op zijn bedrijf. “Deze verreiker met een mast van 7 meter en een 140 pk sterke motor past het best bij ons gebruik. We hebben gekozen voor een vario-versnellingsbak. Andere merken verreikers werken met een hydrostaat. Een hydrostaat is voor ons minder geschikt, want daarmee kun je minder goed vermogen overbrengen op de wielen.”

Oersterke verreiker

Als zzp’er helpt Kreuger soms andere boeren met inkuilen. “Moeiteloos trek ik met de verreiker grote silagewagens met trekker de kuil over. De Manitou MLT 741-140 V+ is oersterk. Stroblazen gaat perfect met deze machine. Door de grote olieopbrengst kan ik de stroblazer goed en vlot laten presteren”, zegt Kreuger.

Naast stroblazen gebruikt Kreuger de verreiker op het eigen bedrijf voor allerhande klussen. Onder meer voor het lossen van vrachten stro. ‘Vier grote balen tegelijk in de schuur stapelen, gaat prima met een verreiker die moeiteloos meer dan 4 ton tilt.’

Ook het verwijderen van stromest uit de hokken, en het laden van stromest doet Kreuger met zijn verreiker. ‘De enorme wendbaarheid komt daarbij goed van pas.’

Om gespeende biggen naar een andere stal te brengen is de verreiker eveneens handig. Voor dit doel liet de varkenshouder een grote transportbak maken. Ook voorzag hij zijn mestmixer van een hydromotor. Hij gebruikt de verreiker nu om de mestmixer aan te drijven. “Ik had een trekkertje dat eigenlijk te licht was voor de mixer. Door met de verreiker te mixen, hoef ik geen zwaardere trekker te kopen”, legt de varkenshouder uit.

Gerelateerde tags: ,

Beheer
WP Admin