fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Wereldwijde markt voor landbouwrobots groeit in 2030 naar € 92,6 miljard

Op de foto robot Tom van Small Robot Company. Deze robot kan de boer leasen. Deze trend draagt bij aan een toename van het aantal robots in de landbouw. - Foto: Small Robot Company

Een tekort aan arbeidskrachten en meer Research & Development-activiteiten in landbouwautomatisering stimuleren de omzetgroei van de landbouwrobotmarkt wereldwijd.

Uit een recente prognose van Emergen Research blijkt dat de omzet in de markt voor landbouwrobots wereldwijd fors toeneemt de komende jaren. De omzet stijgt naar verwachting van € 6,48 miljard in 2021 tot € 92,6 miljard in 2030.

De afname van het aantal arbeidskrachten in de landbouwsector, de gestage inzet van landbouwrobots en de verschuiving naar meer geavanceerde landbouwtechnieken zullen de omzet verder laten groeien. Jongeren zijn minder geneigd om in de landbouwsector aan de slag te gaan vanwege de beschikbaarheid van beter betaalde banen. Bovendien stijgen de arbeidskosten, waardoor robots vaker zullen worden ingezet.

Impact coronapandemie

Het tekort aan arbeidskrachten tijdens de coronapandemie heeft een belangrijke rol gespeeld in de verschuiving naar het gebruik van robots in de landbouw. Deze trend zet de komende jaren waarschijnlijk door.

De onderzoekers van Emergen Research stellen echter dat de hoge aanschafkosten van landbouwrobots, zoals onbemande vliegtuigen (UAV‘s) en autonome trekkers, de groei kunnen belemmeren. Boeren kunnen baat hebben bij subsidie van de overheid voor de aanschaf van een robot. De aanschafkosten van robots zijn immers hoog en niet alle robots leveren voldoende rendement op. Ook het gebrek aan geschoold personeel om met de robots te werken, zal de groei iets temperen.

Lees meer artikelen over robots op Trekkeronline.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin