Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de Maand Bastian Kroon

Woonplaats: Weteringbrug (N.-H.)
Beroep: constructeur landbouwwerktuigen
Leeftijd: 42
Leest TREKKER sinds: een jaar of 15

Waar moeten we precies aan denken bij jouw constructiewerk?

Ik werk sinds 2003 bij Kverneland, op de r&d-afdeling die veldspuiten uitdenkt. In die machines zit nog steeds veel ontwikkeling. Onder andere in de precisie van het spuiten zelf, al komt daar vooral elektronica bij kijken en dat is niet mijn ding. Ik zit op het mechanische gedeelte. Ook dat kan nog steeds beter, bijvoorbeeld de boomstabilisatie die de spuitdoppen zo stabiel mogelijk boven de grond houdt, en de ergonomie vraagt altijd aandacht. Een nieuwe serie moet er natuurlijk ook een beetje gelikt uitzien.

Was zo’n soort baan al een jongensdroom?

Ik ben opgegroeid op een akkerbouwbedrijf, eerst 35 hectare gangbaar en later 45 ha biologisch. Vooral het machinepark had mijn belangstelling, dat heb ik van mijn vader. Die was, zoals je dat zegt, best wel overgemechaniseerd. We deden zelf bijvoorbeeld aanpassingen aan machines. Als opleiding koos ik hts werktuigbouwkunde, want het ontwerpen en uitdenken leek me leuker dan het sleutelen zelf, waarvoor je misschien meer aan de mts hebt.

Schets je mechanisatie-carrière eens…

Mijn eerste stage was bij New Holland in België, meegedaan met veldtesten van grote persen, ook in Frankrijk en Engeland. Er gaat een wereld voor je open in zo’n grote fabriek, en het was hartstikke interessant om met zulke grote machines te kunnen werken. De tweede stage kwam ik op de tekenkamer bij Rumptstad, bekend van de ploegen, en ze hadden er toen ook de Hassia-aardappelpoters. Dat werd ook mijn eerste werkgever. Op een gegeven moment ging Hassia naar Miedema in Friesland, en ik ben meeverhuisd onder andere om de overdracht te begeleiden.

Maar je woont nu weer op het ouderlijk bedrijf?

Klopt. Maar zonder de grond, het akkerbouwbedrijf is niet meer. Tijdens mijn werk bij Miedema deed ik het er parttime naast, samen met mijn moeder en broers, nadat mijn vader overleed. Uiteindelijk wilde geen van ons het overnemen.

Van biologisch akkerbouwer naar spuittechniek, wringt dat niet?

Voor mij niet. Ik heb ook niets tegen gangbare akkerbouwers. Trouwens, we zijn hard bezig de spuittechniek zo precies en zuinig mogelijk te maken. Dat is ook een mooie bijdrage aan een betere wereld.

Heb je buiten de spuiten ook nog bredere interesse in machines?

Tuurlijk, als ik onderweg iets bijzonders aan het werk zie, mag ik er graag naar kijken. En het is leuk om op Youtube bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen op te sporen. Of je leest iets op discussiepagina’s op internet, en dan probeer ik bij de fabrikant aan de bron wat meer te weten te komen. Ik heb ook een voorliefde voor Noord-Amerika, daar heb ik ooit een oogstseizoen rondgetrokken met een maaidorser. Groot spul was voor mij al mooi als jongetje, en dat jongetje is er nog steeds!

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Bert Haikens

TREKKER-lezer Bert Haikens is akkerbouwer met een wel heel bijzondere loonwerktak: het onderhoud van golfbanen.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Pieter Breebaart

TREKKER-lezer Pieter Breebaart werkt als agrarisch medewerker met een trekker en een heftruck in de tulpenteelt.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Gerrit Aantjes

Veehouder en loonwerker Gerrit Aantjes werkt op zijn bedrijf graag met Case IH. Er zijn zo'n 15 trekkers, ook New Holland...
Beheer
WP Admin