Terug naar nieuwsoverzicht

Bergmann strooit tot 36 meter breed

De enkelassige meststrooier heeft een bakbreedte die beperkt is tot 180 centimeter, omdat de banden naast de bak zijn gemonteerd in plaats van eronder. Van de achterkant is de V-vorm van de schijven goed zichtbaar. Foto's: Bergmann

Duitse machinefabrikant Bergmann introduceert het V-spread-strooiwerk nu ook op de enkelasser diepbed-universeelstrooier, de TSW 2140 E. Deze strooier kenmerkt zich met hoge banden naast de bak.

Bergmann kan het gepatenteerde breed strooiwerk genaamd ‘V-Spread’ wat de fabrikant op de Agritechnica in 2019 presenteerde, nu ook leveren op de TSW 2140 E-enkelasser diepbed-universeelstrooier. Daarmee kan de strooier tot maximaal 36 meter breed strooien, al is de maximale werkbreedte afhankelijk van omstandigheden, zoals het soort product en de windkracht. Tot dusver was het ‘V-Spread’-principe, waarbij de strooischijven in een V-vorm zijn gemonteerd, alleen verkrijgbaar in combinatie met cardanaandrijving op de tandemasser uit de TSW 5210- en TSW 6240-serie, en de drie-asser TSW 7340 S. Cardanaandrijving op de freeswerkaandrijving is volgens Bergmann onderhoudsarm en stiller ten opzichte van kettingaandrijving.

Bakbreedte heeft invloed op strooiaggregaat

De enkelassige meststrooier heeft een bakbreedte die beperkt is tot 180 centimeter, omdat de banden naast de bak zijn gemonteerd in plaats van eronder. Standaard is de TSW 2140 E uitgerust met strooischijven met een diameter van 900 mm, terwijl V-Spread bestaat uit twee strooischijven van 1.000 mm. Bijzonder aan de V-Spread is dat de strooischijven in een V-vormige staan, in plaats van horizontaal. Per strooischijf monteert Bergmann vier schoepen.

Het V-spread principe was alleen leverbaar op de tandem- en drie-assers die een bakbreedte hebben van 2050 mm, en waarbij de strooischijven dan 1.100 mm breed zijn.

Lees verder onder de foto

Afhankelijk van de omstandigheden claimt Bergmann tot maximaal 36 meter breedte te kunnen strooien.

Afhankelijk van de omstandigheden claimt Bergmann tot maximaal 36 meter breedte te kunnen strooien.

Minder passages

Bergmann claimt, dat door de grotere werkbreedte die mogelijk is door het V-spread-principe, er minder passages nodig zijn per oppervlak ,en daardoor minder bodemverdichtingen optreedt. Ook noemt Bergmann een hogere doorvoer als voordeel, en dat rijpaden op meer dan 24 meter, zoals die gebruikt worden voor gewasbescherming of bemesting, ook gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld stalmest strooien.

Vanaf seizoen 2022 leverbaar

Exacte prijzen voor de enkelasser TSW 2140 E met V-Spread zijn nog niet bekend. Een standaard uitgevoerde enkelassige strooier kost bruto €50.000. Ter indicatie: de meerprijs voor V-spread op de twee en drie-asser is bruto €4.500. Houd er rekening mee dat V-Spread alleen mogelijk is met de optionele cardanaandrijving op de freeswalsen met een meerprijs van €2.900.

ExaRate weeginrichting

Vanaf volgend jaar levert Bergmann ook een nieuwe optionele weegcompensatie, wat de fabrikant ExaRate noemt. ExaRate is in de Isobus-software geïntegreerd en registreerd tijdens het strooien continue de gewichtsvermindering en vergelijkt deze met de ingestelde uitbrenghoeveelheid (t/ha). In samenwerking met Bergmann-besturing is het mogelijk om aan de hand van taakkaarten te strooien.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemac-breedstrooier rijdt op cultuurwielen tussen bedden of ruggen

De Lemac-breedstrooier is zo ontworpen dat deze geschikt is om op cultuurwielen tussen aardappelen of over uienbedden te strooien.
Afbeelding artikel

Amazone: 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Voor gedragen en grote getrokken kunstmeststrooiers past Amazone sinds modeljaar 2022 een nieuw lakproces toe. Daarmee biedt Amazone nu 7 jaar...
Afbeelding artikel

Fendt test prototype waterstoftrekkers

Fendt test net over de Duitse grens prototype waterstoftrekkers. Het zou gaan om vier prototypes, die momenteel op testboerderijen worden getest....
Beheer
WP Admin